Complexul Muzeal Național Neamț anunță publicul vizitator că începând cu data de 29 iulie 2019 unitatea principală, Muzeul de Istorie și Arheologie Piatra Neamț, își sistează activitatea.

Simpozion - Independența de stat a României (MIR, 9 mai 2021, ora 11:30)

Afirmată prin vocea ministrului de Externe, Mihail Kogălniceanu, la 9/21 mai 1877 ("Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare"), bazată pe participarea ostașilor români pe frontul războiului din 1877 – 1878 și recunoscută internațional prin Tratatul de Pace de la Berlin (1878) obținerea independenței a reprezentat un eveniment crucial în istoria românilor, a cărui importanță este marcată an de an, prin contribuția instituțiilor de cultură. Muzeul de Istorie Roman propune publicului romașcan o nouă reuniune culturală cu tema "INDEPENDENȚA DE STAT A ROMÂNIEI", la sediul instituției (corp A) din str. Cuza Vodă, nr. 36 (Casa Nevruzzi), duminică, 9 mai 2021, de la orele 11:30.
Evenimentul cultural este organizat de Consiliul Județean Neamț, Complexul Muzeal Național Neamț - Muzeul de Istorie Roman și Asociația Cultural - Științifică URBANA. În debutul manifestării este inclusă alocuțiunea dl. Adrian Ciobanu, șef secție muzeală IV-Roman a Complexului Muzeal Național Neamț. Programul simpozionului cuprinde trei teme: Ilustrații și ilustratori ai războiului din 1877 – 1878 (susținută de muzeograf Iulia Butnariu, Muzeul de Istorie Roman – Complexul Muzeal Național Neamț), Personalități militare în războiul pentru Independența României (autor: istoric militar Sorin Grumuș din partea Asociației Cultural - Științifice URBANA) și Războiul de Independență reflectat în folclorul muzical ostășesc (autor: prof. dr. Ovidiu Trifan, președinte al Asociației Cultural - Științifice URBANA). Responsabil de activitate: muzeograf Iulia Butnariu.