Noul site CMNN

Vă invităm să accesați noul site al Complexului Muzeal Național Neamț

Manifestări dedicate Zilei Internaționale a Muzeelor (18 mai 2018) și Nopții Europene a Muzeelor (19 mai 2018)

Pentru a marca cele două evenimente, cu o semnificație aparte pentru instituțiile muzeale, la nivelul județului Neamț vor fi organizate o serie de manifestări cultural-științifice după cum urmează:

Muzeul de Istorie și Arheologie Piatra-Neamț
19 mai

- începând cu ora 18:00 trupa de teatru „Arlechino”, clasa a V-a A, Școala Gimnazială Nr. 2, Piatra-Neamț va susține o reprezentație după schițele lui I. L. Caragiale, „O inspecțiune” și „D-l Goe”.

Profesori coordonatori - prof. limba și literatura română Petronela Apetrei și prof. teatru Iulia Diaconescu, Palatul Copiilor Piatra Neamț.

Din trupa de teatru „Arlechino” fac parte copiii: Eric Acuculiței, Cristiana Antohi, Ana-Maria Apopei, Theodora Apopei, Bogdan Arnold, Dimitri Bogan, Ada Dumitrașcu, Călin Niță, Briana Urzică, Alexandra Pruteanu.

- de la ora 18:45 va avea loc prezentarea expoziției temporare de pictură aparținând artistului Andrei Pennazio. Este vorba despre lucrările unui copil de 12 ani extrem de talentat care se bucură de numeroase aprecieri ale criticii de specialitate.

Prezentarea lucrărilor va fi făcută de prof. Cristina Petrariu.

Redăm în cele ce urmează opinia prof. dr. Cristian Ungureanu din cadrul Universității de Arte „George Enescu”, din Iași în urma întâlnirii cu Andrei Pennazio: „Am rămas surprins de pasiunea și priceperea nativă cu care și-a întins creațiile prin atelier și le-a povestit sensurile narative și simbolice. Asemenea unui pictor profesionist a împletit povestea din mintea și sufletul lui cu ceea ce se întâmplă obiectiv pe pânze: contraste de culori, structuri plastice diferite, armonii căutate și game cromatice dirijate în raport cu subiectul ales de el”.

Detalii despre Andrei Pennazio și activitatea sa expoziţională găsiți în documentul atașat!

- de la ora 19:00 va avea loc vernisajul expoziției de ceasuri Înțelepciunea vine cu timpul, ediția a II-a. Este vorba despre continuarea unui proiect început de instituția noastră împreună cu colecționarul Romulus Lupașcu în 2012 și care își propune să aducă în fața publicului nemțean o colecție deosebită prin numărul și calitatea pieselor expuse (va fi etalată cu acest prilej cea mai amplă colecţie de ceasuri Omega din România);

Tot în cadrul Muzeului de Istorie și Arheologie Piatra-Neamț poate fi văzută și expoziția Fasmidele, curiozități ale naturii (organizată de Muzeul de Științe Naturale Piatra-Neamț și Complexul Muzeal de Științele Naturii „Răsvan Angheluță” Galați).

Muzeul de Artă Piatra-Neamț
19 mai

- începând cu ora 17:00 va avea loc vernisajul expoziției „Colajul - mijloc de exprimare a ideilor, sentimentelor și emoțiilor”. Expoziția în cauză este expresia finală a colaborării dintre Asociația „Centrul de excelență în dezvoltare personală SOLOMON” Brașov și Complexul Muzeal Județean Neamț având ca parteneri educaționali Liceul de Artă „Hans Mattis Teutsch” Brașov, Liceul de Artă „Plugor Sándor” Sfântu Gheorghe, Liceul de Artă Sibiu și Liceul de Artă „Victor Brauner” Piatra-Neamț.

Expoziția marchează, de asemenea, cinci ani de la primul proiect dedicat Nopții Europene a Muzeelor intitulat „Emoții” (în 2014). Au urmat edițiile din 2015 – „Atitudini”, 2016 – „Poarta sufletului” și 2017 – „Tabu-uri și prejudecăți în artă”. Ideea acestui proiect este de a susține debutul artistic al tinerilor. Până în 2017, prin aceste evenimente a fost sprijinit debutul artistic pentru un număr de peste 120 de elevi. Împreună cu evenimentul de anul acesta, unde vor fi prezentate lucrările a 60 de elevi din patru licee, se va ajunge la un număr de 180 de elevi care au expus lucrări artistice (artă plastică, grafică, modelaj – ceramică) pe durata acestor cinci ani.

După vernisaj, vizitatorii vor putea interacționa cu elevii celor patru licee participante în ateliere interactive ce au ca temă tehnica expoziției – colajul.

În cadrul Muzeului de Artă pot fi vizitate și expoziția de pictură cu 50 de lucrări reunite sub titlul „Poezia culorilor”, semnate de Liviu Suhar, în premieră pe simezele instituției noastre, dar și expoziția temporară „Însemne ale regalității române și Marea Unire”, expoziție înscrisă în calendarul manifestărilor dedicate aniversării Centenarului Marii Uniri. În cadrul acesteia sunt prezentate coroana regilor României – „coroana României Mari” și mantiile încoronării din 15 octombrie 1922, creații de excepție ale tezaurului patrimoniului cultural național, aflate în colecțiile Muzeului Național de Istorie a României și Muzeului Național Peleș.

Muzeul de Istorie Roman
18 mai

- una dintre activitățile dedicate Zilei Internaționale a Muzeelor, organizate de instituțiile de profil din Roman, este cea dedicată unor foști profesori și învățători care s-au aflat la catedră în urbea mușatină sau în împrejurimi, care au pregătit generații de elevi și care astăzi, din păcate, nu mai sunt printre noi. Desfășurat la Muzeul de Istorie, colocviul Dascăli romașcani de altădată a ajuns în acest an la a VII-a ediție.

- activitatea va avea loc vineri, 18 mai începând cu ora 11:00 la Muzeul de Istorie din Roman - Palatul Nevruzzi, iar în cadrul acesteia vor fi evocate personalitățile a șase dascăli, unii dintre aceștia participanți și la Marele Război pentru reîntregirea neamului, avându-se în vedere și momentul aniversar al Centenarului. Tot în acest cadru vor fi prezentate și două volume apărute recent, dedicate unor oameni ai Abecedarului, precum Grigore Capșa sau Constantin Nazarie.

La Muzeul de Istorie Roman va putea fi vizitată și expoziția temporară Evoluția chirurgiei la Roman în vreme de pace și război. Aceasta va avea vernisajul miercuri, 16 mai a.c. începând cu ora 14:00 și pune în valoare activitatea de specialitate chirurgicală în spitalele care au funcționat în Roman în anii 1916-1918. Expoziția este organizată în colaborare cu Societatea de Istoria Medicinei și Farmaciei „dr. Epifanie Cozărescu” din Roman, Asociația cultural-științifică Urbana și colecționar, dr. Florin Pavelescu.

21 mai

- începând cu ora 17:00 vor avea loc o serie de activităţi în cadrul programului Valorificarea patrimoniului muzeal şi Educaţie Muzeală, coordonator dr. Otilia Mircea. Amintim astfel conferinţa Punţi între muzee şi şcoli (susţinută de prof. univ. dr. Ion Sandu de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi), lansarea volumului Muzee şi şcoli şi a expoziţiei temporare cu acelaşi nume.

Muzeul de Științele Naturii Roman
18 mai

- începând cu ora 9:00 va avea loc vernisajul expoziției Descendența speciei umane ilustrată prin portrete și fosile. Aceasta constă din 90 de reconstrucții faciale, reunite pe suprafața a 69 de planșe (format A1), însoțite de 50 de replici ale unor cranii fosile și rămășițe scheletice, care refac traseul evolutiv al speciei umane începând cu primii hominizi care au trăit în urmă cu cca. 7 milioane de ani și terminând cu neanderthalienii, una dintre cele mai cunoscute și, în același timp, neînțelese rude ale omului modern.

Reconstrucțiile faciale, realizate după toate regulile forensice și ale anatomiei comparate, sunt însoțite de planșe ilustrative care prezintă publicului mediul în care au trăit acești hominizi și aspecte ale vieții lor de zi cu zi. Continuând drumul deschis de antropologul și artistul rus M. M. Gherasimov, considerat a fi părintele reconstrucției faciale forensice, Proiectul „Descendenței Omului” și-a propus să faciliteze contactul publicului cu înaintașii noștri, prezentându-le acestora trăsături ale chipului, nu doar oase fosilizate. Pornind de la dimensiunile standard ale țesuturilor faciale, craniului îi sunt adăugate treptat toate grupele musculare, elemente faciale precum lungimea, înclinația și lățimea nasului, dimensiunile și poziționarea urechilor și a ochilor, ori comisurile gurii stabilindu-se în funcție de măsurători specifice.

De asemenea, s-a urmărit și o anumită logică a dezvoltării pilozității faciale de la o specie la alta, de vârsta ori sexul individului, sau de aspectul ochilor în funcție de similitudinile dintre hominizi și maimuțele antropoide înrudite. Planșele acestei expoziții conțin informații care prezintă, pe scurt, detalii privitoare la speciile de hominide ilustrate. Fiecare craniu este ilustrat din față și profil (cu câteva excepții în cazul cărora nu am fost capabili să găsim imagini din ambele poziții), trecând prin trei etape de reconstrucție, până la varianta finală, naturalistă. Privitorul va putea citi numele speciei din care face parte hominidul, eventuala sa „poreclă”, codul științific al craniului ori localitatea în care a fost descoperit și țara de origine a fosilei alături de continentul din care aceasta face parte.

Intenția acestei expoziții este aceea de a informa, într-o manieră cât mai accesibilă, publicul vizitator căruia, pe lângă experiența vizuală, i se oferă și o cantitate rezonabilă de informație științifică pe care să o poată reține cu o oarecare ușurință. Reconstrucția plastică are o valoare cu totul deosebită în știință și în criminalistică. Prin folosirea programelor computerizate specifice se poate realiza reconstrucția plastică a oricărei ființe descoperite, pornind doar la unele resturi fosile sau chiar urme.

Artistul plastic Eduard C. Olaru a creat această expoziție sub expertiza domnului Prof. Dr. Gheorghe Mustață de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, din dorința de a promova teoria evoluției în rândul publicului român. Eduard Olaru este absolvent al Facultății de Arte plastice, Decorative și Design din cadrul Universității de Arte „George Enescu” din Iași și absolvent al studiilor masterale ale aceleiași facultăți.

Muzeul de Artă Roman
20 mai

- duminică, 20 mai, ora 15:00, se deschide la Muzeul de Artă din Roman expoziția de pictură a artistului plastic romașcan Mihai Olteanu.

Unul dintre cei mai activi artiști plastici romașcani, revine pe simezele Muzeului de Artă cu cele mai proaspete creații. Născut în anul 1962, la Rediu, județul Neamț, absolvent al Liceului de Artă din Bacău, unde a avut ca profesori pe Gheorghe Velea și Petru Pinca, pictor, grafician, ilustrator și sculptor, Mihai Olteanu expune acum peste 100 de lucrări cu teme diverse: peisaje, portrete, flori, compoziții.

Cu o putere de creație aparte, Mihai Olteanu și-a cucerit un public numeros, oferind vizualului orchestrări cromatice de mare rafinament, compoziții unitare, portrete care surprind esența spirituală sau psihologică a personajelor, dezvăluind un artist sensibil și plin de dăruire, un spirit meditativ și un etern îndrăgostit de natură și om. Considerat un urmaș al marilor clasici români, Luchian sau Andreescu, Mihai Olteanu oferă adevărate regaluri florale, în care lumina și culoarea desăvârșesc, prin interpretări expresive, strălucitoare și gingașe, în același timp, un spațiu vibrant, prin care florile sunt adevărate ode ale bucuriei, încântării și frumuseții.

Atașat detalii suplimentare despre pictorul Mihai Olteanu și afișul manifestării!