Complexul Muzeal Național Neamț anunță publicul vizitator că începând cu data de 29 iulie 2019 unitatea principală, Muzeul de Istorie și Arheologie Piatra Neamț, își sistează activitatea.

Expoziție temporară de lămpi antice (MIR, 3 aprilie - 6 mai 2018)

În ziua de 3 aprilie 2018, orele 11:00, vă invităm la sediul Muzeului de Istorie din Roman, str. Cuza Vodă, nr. 19 (Casa Fălcoianu), să participați la vernisajul expoziției temporare Lămpile antice din colecția Muzeului Brăilei Carol I. Prezintă: cercetător științific II Costin Croitoru (Muzeul Brăilei „Carol I”) și cercetător științific George Dan Hânceanu (Muzeul de Istorie din Roman).
Proiectul expozițional a fost inițiat de cercetătorul dr. Costin Croitoru, el fiind însoțit și de un volum de prezentare al lămpilor antice. Expoziția a fost itinerată la mai multe muzee din țară și s-a bucurat de un interes aparte din partea publicului. Am dorit să ne numărăm printre instituțiile colaboratoare (inițiativa aparținând cercetătorului dr. George Dan Hânceanu) și astfel timp de o lună toți cei interesați de lumea greco-romană sunt așteptați să ia contact cu o parte a culturii antice.
Expoziția include doar exponate lucrate din lut, piese originale, dar și câteva imitații. Lămpile, la care se adaugă 3 imitații moderne după piese antice, sunt datate în intervalul secolelor VI a.Chr. – VI/VII p.Chr. Artefactele au fost descoperite în cetățile antice Callatis, Arrubium, Histria și Beroe, iar ulterior au ajuns în posesia Muzeului Brăilei ”Carol I”, prin donații și achiziții. Lămpile sunt greco-elenistice, romane timpurii și romane târzii.
Artefactele se remarcă prin eleganța formelor, rafinamentul execuției și varietatea motivelor decorative. Expoziția cu lămpi antice poate fi vizitată de specialiști și publicul amator în intervalul 3 aprilie – 6 mai 2018.

Vă aşteptăm!