Complexul Muzeal Național Neamț anunță publicul vizitator că începând cu data de 29 iulie 2019 unitatea principală, Muzeul de Istorie și Arheologie Piatra Neamț, își sistează activitatea.

Lutul și cântecul său (MIR, 1-31 martie 2018)

Joi, 1 martie 2018, a avut loc la Muzeul de Istorie Roman manifestarea culturală reunită sub genericul "Lutul și cântecul său", care a cuprins un vernisaj de expoziție, un simpozion și prezentarea cărţii d-nei Feodosia Rotaru. "Rețete de bucate adunate de la sate (culese din satele din județul Bacău)".
Activitatea a avut drept organizatori Consiliul Județean Neamț, Complexul Muzeal Județean Neamț, Muzeul de Istorie Roman, Muzeul Municipal Pașcani, Muzeul de Etnografie Piatra Neamț și Asociația Cultural - Științifică Urbana, inițiatorul și organizatorul fiind muzeograf Relu Butnariu.
Expoziția, ce reunește circa 100 piese etnografice din ceramică, a fost prezentată de către muzeografii Iulia Butnariu și Relu Butnariu, care au subliniat conceptul ce a stat la baza realizării acesteia.
Tema valorifică o parte din patrimoniul Muzeului de Istorie Roman – colecția etnografică (de aprox. 700 piese), la care s-a adăugat o importantă contribuție din partea Muzeului Municipal Pașcani, dar și de la Muzeul de Etnografie din Piatra Neamț. Ceramica etalată, datată în sec. XX (cu preponderenţă în prima jumătate a secolului) este rezultatul cercetărilor de teren ale etnografilor, dar și a donațiilor primite de către instituțiile muzeale menționate anterior. Pot fi văzute variate străchini, farfurii, căni și cănițe cu întrebuințare specifică, ulcioare, oale, recipiente de mari dimensiuni. Au fost prezentate, inclusiv în cadrul simpozionului, utilitatea, modul de confecționare, tipurile de decor, semnificația acestuia în contextul nivelului actual de cercetare în domeniu, ș.a.
După prezentarea realizată de muzeograf Relu Butnariu, cu tema "Olăritul – străvechi meșteșug românesc", a urmat intervenția domnului muzeograf Daniel Sava de la Pașcani despre "Apariția și dezvoltarea ceramicii de Lespezi".
Prezentarea de carte a etnografului Feodosia Rotaru a fost un moment aparte, foarte incitant pentru publicul prezent. Cartea, apărută la editura Ateneul Scriitorilor, din Bacău, în cursul anului 2017, a fost finanțată de Consiliul Județean Bacău, iar autoarea a donat bibliotecii Muzeului de Istorie din Roman un exemplar. Expoziția va rămâne deschisă timp de o lună în cadrul Muzeului de Istorie Roman, în Casa dr. Fălcoianu, din str. Cuza Vodă, nr. 19.