Noul site CMNN

Vă invităm să accesați noul site al Complexului Muzeal Național Neamț

Expoziție temporară: Miraculoasele nevertebrate (MȘNR, 14 mai a.c., ora 11.00)

Complexul Muzeal Național Neamț, în colaborare cu Muzeul Județean de Științele Naturii Prahova, organizează, la sediul Muzeului de Științele Naturii Roman, o nouă expoziție, intitulată ″Miraculoasele Nevertebrate″.
Cu acest prilej, vă invităm să descoperiți lumea fascinantă a animalelor nevertebrate, o lume cu numeroşi reprezentanţi, dar şi curiozităţi.
Nevertebratele au fost primii locuitori ai planetei Pământ. Multe specii au evoluat, s-au diversificat, au dispărut, lăsând în urmă numeroase specii fosile (trilobiţii, amoniţii), care să ateste existenţa lor în cursul erelor geologice. Cu o organizare simplă, cu numeroase caractere de inferioritate şi cu o sistematică ce cuprinde multe încrengături, clase şi ordine, aceste nevertebrate reuşesc să domine şi astăzi regnul animal, din punct de vedere numeric.
Prin intermediul pieselor de patrimoniu tridimensionale, vă propunem o călătorie în zonele exotice ale pădurilor tropicale sau dincolo de valuri, în zonele recifului de corali, dar şi cunoaşterea biodiversităţii nevertebratelor.
Vizitatorul va fi uimit de bogăţia de forme şi culori şi va înțelege că aceste animale, denumite şi inferioare, se dovedesc a fi extrem de bine adaptate la mediul înconjurător, având un comportament complex, deloc “inferior”! Unele sunt maeștri ai camuflajului (mimetism, homocromie), iar altele, adevăraţi arhitecţi în ocean (coralii).
Inferioare – DA! Interesante – DA! Miraculoase – DA!
Dar, mai întâi de toate, extrem de IMPORTANTE pentru lumea animală, deoarece reprezintă verigi în cadrul lanţurilor trofice sau trepte în cazul piramidelor, ocupând diferite ecosisteme (acvatic și terestru) și, în acelaşi timp, IMPORTANTE pentru viaţa omului.
Evenimentul este dedicat Zilei Internaționale a Muzeelor – 18 mai 2024.
Adresăm mulțumiri speciale colegilor muzeografi ce au realizat suportul științific al acestui proiect expozițional, precum și conducerii Muzeului Județean de Științele Naturii Prahova.
Vernisajul expoziției va avea loc marti, 14 mai 2024, începând cu ora 11:00!
Vă așteptăm cu drag!