Noul site CMNN

Vă invităm să accesați noul site al Complexului Muzeal Național Neamț

Ziua martirilor din temnițele comuniste (MAPN, 14 mai a.c., ora 18.30)

Pentru a marca semnificația Zilei de 14 mai, proclamată, prin legea nr. 127 din iunie 2017, „Ziua Națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste”, Complexul Muzeal Național Neamț anunță vernisajul expoziției de grafică „Între cer și pământ – oameni ai Învierii”. Artista plastică Aida Sușter-Boțan expune pentru a doua oară la Muzeul de Artă Piatra-Neamț, evenimentul constituind un nou demers de salvare a memoriei iconice a închisorilor comuniste. Printre portretele care vor fi expuse în Sala Mansardă a Muzeului de Artă Piatra-Neamț vom recunoaște chipuri ale sfințeniei: Părintele Iustin Pârvu, Părintele Gheorghe Calciu, Părintele Sofian Boghiu, Părintele Cleopa, Părintele Gherasim Iscu, Nicolae Steinhardt, Vasile Voiculescu etc.
Vernisajul se va desfășura marți, 14 mai 2024, ora 18.30, în prezența artistei plastice Aida Sușter-Boțan. Drd. Mihai Tudosă va prezenta biografia unui „mare luptător anticomunist”, Vasile Motrescu. Corul „Răzeșii Neamțului”, coordonați de prof. Nicolae și Valetina Stan, va susține și anul acesta un recital vocal-instrumental.
În aceeași zi, la ora 17.00, la Troița închinată Martirilor din temnițele comuniste, monument comemorativ inaugurat la 14 mai 2021, va fi oficiată o slujbă de pomenire și va fi audiat un recital vocal al Corurilor „Glasul Bisericii”, „Camena”, „Vlăstare imperiale”, „Armonia sufletului” și „Evanghelismos”. Evenimentul este organizat de Protopopiatul Piatra-Neamț în parteneriat cu instituția muzeală nemțeană.