Noul site CMNN

Vă invităm să accesați noul site al Complexului Muzeal Național Neamț

Carmen Cărbunariu - Geneza. Pași în timp (GALVPN, 18 aprilie, ora 16.30)

Galeriile de Artă „Lascăr Vorel” din Piatra-Neamț își așteaptă vizitatorii la noua expoziție ce se intitulează „Geneza – Pași în timp” semnată de artista Carmen Cărbunariu. Expoziția poate fi vizitată în perioada 15 – 30 aprilie și va fi marcată de un vernisaj pe data de 18 aprilie, ora 16:30, în cadrul căruia va prezenta criticul de artă Prof. Dr. Lucian Strochi, și președintele UAP - Filiala Neamț Prof. Ștefan Potop.
Expoziția de față cuprinde 40 de lucrări în tehnici diverse: ulei și acrilic pe pânză, grafică în tuș, creion, cărbune, pastel uscat pe hârtie și carton, acuarelă și abordează mai multe teme în lucrările sale cum ar fi, frumusețea florilor, portrete, natură statică, peisaje marine. Nu lipsește din expunere nici marea ei pasiune pentru cai. De asemenea artista expune și câteva lucrări în manieră abstractă.
Conceptul expozițional ne este destăinuit pe larg de către artistă:
„Primul gând care mi-a venit în minte atunci când am decis să fac această expoziție personală a fost o imagine panoramică care să includă atât retrospectiva cât și perspectiva creațiilor mele astfel încât publicul să poată face o călătorie în timp alături de mine pas cu pas începând cu lucrări pictate la vârste fragede, continuând cu operele maturității într-o viziune hiperrealistică, unde detaliile conferă senzația mișcării într-un spațiu aproape scenografic și prospețimea naturală a unei imagini ce te poartă în timp cu emoția retrăirii unei amintiri dragi ție și de asemenea lucrări de creație conceptual evocativă în simbolistica ei care deschide seria de lucrări abstracte GENEZA - PAȘI ÎN TIMP pictate în anul 2023- 2024.
Sigur nu poți să pretinzi că ești pictor dacă nu știi să desenezi! Lucrările mele de grafică sunt cu siguranță marcate de un contrast sculptural evident, amprentă a primilor pași făcuți în lumea artelor sub îndrumarea Maestrului sculptor Prof. POMPILIU CLEMENT. La fel de contrastantă este migala, precizia, pasiunea și răbdarea cu care lunecă penița mea cu tuș pe hârtie în comparație cu felul meu energic și neliniștit de a fi. Lucrările mele de grafică și pictură sunt făcute sub imperiul unei provocări cu mine însămi sau a unei idei obsesive care m-a bântuit luni în șir. Dar mai presus de toate aceste opere sunt create cu multă pasiune și dragoste pentru că acesta este unicul mod în care eu știu să-mi exprim trăirile și sentimentele. Când pictez sau desenez mă rup de lumea reală și trec într-o alta unde liniștea și armonia gândurilor mele se transformă în ceva ce reflectă trăirea profundă, intimă a acelui crâmpei din viața mea.
Eu nu am nici un merit. Tot ceea ce fac îmi vine natural, fără nici un efort și este suficient să mă încânte un reflex de lumină sau o floare ca să văd pe pânza din fața mea cum se transformă culoarea în poveste. Și trebuIe să mărturisesc faptul că de multe ori mi se întâmplă să revăd undeva una dintre lucrările mele și să mă minunez că eu am putut să fac așa ceva. Sigur că talentul nu este suficient pentru un parcurs artistic dacă nu este șlefuit de studiu și multă muncă. Provocarea mea din acest an a fost să mă aventurez în jocul efervescent al culorilor și tehnicilor pline de libertate expresivă în lucrările abstracte din seria GENEZA - PAȘI ÎN TIMP. Sper că timidul pas spre abstract să-mi dea aripi spre un nou limbaj artistic.”
Carmen Cărbunariu, cu un traseu impresionant în lumea artei, este născută în 1958, la Piatra Neamț. Deși o lungă perioadă de timp a activat într-un alt domeniu, după mulți ani se reîntoarce la artă cu o pasiune neobosită.
Face primii pași în pictură cu entuziasm și pasiune la vârsta de doar 10 ani, când sub îndrumarea sculptorului Pompiliu Clement urmează Școala Generală de Muzică și Arte Plastice din orașul natal. În decursul anilor pictura devine un mod de exprimare intim și profund. Termină studiile la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” din Iași în anul 1980 și continuă să-și dezvolte talentul artistic cu pasiune pentru Tintoretto, Tonitza, Grigorescu, Michelangelo, Rembrandt și Artemisia Gentileschi. În 1999 emigrează în Italia unde continuă să picteze și este remarcată de galeristul Bruno Cosignani care îi îndrumă cariera artistică în diverse expoziții și concursuri internaționale de pictură unde câștigă numeroase premii și aprecieri ale criticilor, cum ar fi: prof. Manrico Testi, dr. Monica Ferrarini, dr. Sabina Fattibene, prof. Marco Dolfi și dr.Claudia Boldi. În consecință, începând din anul 2011 operele pictoriței Carmen Cărbunariu sunt cotate în euro în catalogul bienal „QUOTAZIONI DEI PITTORI E SCULTORI ITALIANI DAL 1900 AI NOSTRI GIORNI” editat de Asociația „Il Quadrato” din Milano cu recenzii ale criticilor prof. dr. Giorgio Falossi și prof. dr. Lorenzo Cipriani.
În anul 2013, după licența la „Accademia di Blle Arti” din Carrara (IT), urmează un Master în „Arte Vizuale – Pittura”, sub îndrumarea pictorului prof. Giovanni Chiapello pe care îl termină în 2015 cu nota maximă „110 E LODE”, scriind un manual practic de pictură intitulat „PICCOLO TRATTATO DI PITTURA AL OLIO”. În perioada 2012 – 2016, pictorița colaborează și cu galeristul Claudio Giannini, președintele asociației „Percorsi d’Arte” Massarosa (LU) , „Caleidoscopio Art” și „Il Quadrato” (MI, participând la 19 expoziții colective. În același arc de timp, Carmen Cărbunariu expune operele sale în 12 expoziții personale în Galerii de mare prestigiu, cum ar fi: „L’Agostiniana” Roma, „Europa” Camaiore, „Internazionale” Viareggio, „Complesso Monumentale – Villa Giulia” Roma, „San Carlo Dei Bbarbabiti” Florența, „Kunstuntilling Klepp Radhus” Solavegen, Algard Norvegia.
În decursul anilor artista a creat peste 200 de lucrări de pictură în ulei, acuarelă, grafică, litografie și desen. Operele artistei au fost publicate în diverse cataloage, jurnale și reviste de artă din Italia, Norvegia și Romania bucurându-se de aprecierea publicului, a colegilor artiști și a criticilor de artă. În ultimii cinci ani artista a avut o activitate artistică și expozițională foarte bogată în prestigioase galerii din România (,,Sala Cupola” de la Biblioteca ,,G. T. Kirileanu”, ,,Lascăr Vorel” Piatra-Neamț, ,,Simeza” și ,,Foaier“ București), beneficiind de aprecieri critice de specialitate cu privire la stilul său de pictură de inspirație clasică, plin de expresivitate.
Deși este de puțin timp membră a UAP – filiala Neamț, are la activ numeroase expoziții personale și colective, cele mai multe fiind în străinătate. Lucrările sale sunt caracterizate de un hiperrealism expresiv și marcant.
Un interviu de excepție, publicat în anul 2021, în revista Apostolul, puteți lectura aici: https://www.slineamt.ro/apostolul/arte-si-meserii-plastica/carmen-carbunariu-si-provocarea-hiperrealismului/

Expoziţii personale naţionale, click pentru a vizualiza.

Expoziţii personale internaţionale, click pentru a vizualiza.

Expoziţii colective internaţionale, click pentru a vizualiza.

Expoziţii colective naţionale, click pentru a vizualiza.

Galerie foto - click pentru a vizualiza.