Noul site CMNN

Vă invităm să accesați noul site al Complexului Muzeal Național Neamț

Conferință: Armata din epoca Unirii Principatelor (Muzeul Vasile Pârvan, Bârlad, 20 ianuarie a.c.)

Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad are deosebita plăcere de a organiza o nouă conferință cu tematică istorică: Armata din epoca Unirii Principatelor. Modele și percepții externe. Aceasta se înscrie în rândul manifestațiilor prilejuite de una dintre cele mai importante sărbători naționale, ziua de 24 ianuarie, dorind să celebreze memoria lui Alexandru Ioan Cuza și agenerației Unirii într-o manieră științifică. Subiectul abordează istoria complexă a mijlocului secolului al XIX-lea într-un mod modern, prin prisma istoriei militare corelată cu istoria socială și a mentalităților. Astfel, participanții vor avea ocazia să cunoască o serie de informații despre modul în care militari, politicieni dar și oameni de rând din perioada cuprinsă între Războiul Crimeii și începuturile domniei lui Carol I îi priveau pe ruși, otomani, sârbi, bulgari, poloni, francezi și germani, cu modificările de imaginar și perspectivă inerent aduse de evoluția evenimentelor.
În contextul în care evoluția Principatelor, în sensul dezideratelor naționale (Unirea, dezvoltarea instituțională, strângerea relațiilor cu statele occidentale, marile reforme și, în final, pregătirea independenței) reprezenta adeseori exersarea limitelor autonomiei, dar și a evoluțiilor constante în tehnică militară, armata a constituit o instituție-cheie a tânărului stat român, iar alegerea modelului străin pentru dezvoltarea acesteia oferă detalii prețioase în ceea ce privește percepțiile și aspirațiile elitei românești.
Vă așteptăm cu drag și sperăm ca prin mica noastră manifestare să aducem un plus de cunoștințe participanților, dar și să celebrăm împreună memoria celor care au contribuit la evoluția societății românești de la mijlocul secolului al XIX-lea.
Conferința va fi susținută de către drd. Mihai Tudosă, muzeograf al Complexului Muzeal Național Neamț, și va avea loc sâmbătă, 20 ianuarie, ora 11:00, la sediul central al muzeului din str. Vasile Pârvan, nr. 1.
Adrese la care se pot obține mai multe informații:
email: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it
http://www.muzeuparvan.ro/
http://www.youtube.com/c/MuzeulVasileParvan
https://www.facebook.com/muzeul.vasileparvan
Parteneri media: media TRUST România; Jurnal FM; Media TV; Bârlad Online; Vremea Nouă; Bârlad Value Center.
Responsabil: muzeograf Adrian-Ionuț Gîlea