Noul site CMNN

Vă invităm să accesați noul site al Complexului Muzeal Național Neamț

Lansare de carte: Gh. Radu - Istorie și spiritualitate în județul Neamț (MAPN, 9 noiembrie, ora 11.00)

Joi, 9 noiembrie 2023, ora 11.00, la Muzeul de Artă Piatra-Neamț, va avea loc lansarea cărții „Istorie și spiritualitate în județul Neamț”, a istoricului Gheorghe Radu, cunoscut publicului nemțean printr-o impresionantă activitate istoriografică. Volumul, apărut la Editura „Sensul” din Piatra-Neamț, în toamna acestui an, reia o parte din articolele care au fost publicate pe parcursul a patru decenii în presa națională și regională interesată de istoria și spiritualitatea spațiului românesc.
Pagini semnificative de istorie sunt redate pe baza mărturiilor documentare păstrate în epocă și aflate astăzi în colecții muzeale și fonduri arhivistice. Preocuparea fundamentală a autorului a constat în a reconstitui istoria județului Neamț prin raportarea ei la personalitățile și evenimentele majore ale istoriei naționale. Cu obiectivitate au fost parcurse documentele editate de-a lungul timpului, documentele păstrate în fondul Serviciului Județean Neamț al Arhivelor Naționale și periodicele. Profitând de inconsistența memoriei istoriei locale și de statutul privilegiat al practicării istoriei bazate pe sursele primare, au fost aduse în atenția cititorului subiecte din cele mai diverse.
Alături de autor la eveniment se va afla și Mihael Balint, redactor în cadrul Bibliotecii Județene „G.T.Kirileanu”. Moderator va fi dr. Mihaela-Cristina Verzea, director adjunct științific al Complexului Muzeal Național Neamț.
Intrarea este liberă. Vă așteptăm cu drag!