Noul site CMNN

Vă invităm să accesați noul site al Complexului Muzeal Național Neamț

Noaptea Muzeelor (13 mai a.c.)

Evenimente Noaptea Muzeelor 13 mai 2023

(interval orar 18.00 – 24.00)

Zona Piatra-Neamț

Muzeul de Artă Piatra-Neamț


Foto-expoziție outdoor - Portul popular românesc reprezentat pe cărți poștale. Colecția Constantin Pațilea (detalii aici);
Expoziție temporară: Maramureș. Patru țări din patru zări, colaborare cu Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș (detalii aici);
Aurel Băeșu (1896-1928). Cultura memoriei, prezentarea lucrării sculptorului Pavel Obreja. Bustul realizat în bronz va fi amplasat ulterior în Parcul “Nicu Albu”;
Organizator: Rotary Club Camena Piatra-Neamt (Președinte Marius Șerban, Manager proiect-Cornel Agăleanu) - Sala de Artă Contemporană, 13 mai, ora 19.00;


Povestea documentării celui mai recent roman, întâlnire cu scriitorul Adrian G. Romila, Sala 1, ora 20.00.

Muzeul de Etnografie Piatra-Neamț

Expoziție și proiecție cu piese din donația Alfred Nagy (ora 21.00).

Ansamblul Curtea Domnească Piatra-Neamț

Războinici din Moldova medievală (orele 18:00-24:00)
Organizator: Complexul Muzeal Național Neamț
Parteneri: Asociația Profesorilor de Istorie din Neamț, Garda Curții Domnești Piatra-Neamț, Asociația „Ignis Vultus” Iași
Dintre activitățile care se vor desfășura în cadrul evenimentului, enumerăm atelierele de heraldică, monetărie și tras cu arcul, prezentare de arme, armuri și ținute medievale, precum și o defilare cu torțe. Activitatea dorește să introducă vizitatorii în atmosfera zbuciumată, dar fascinantă a Moldovei secolelor XV-XVII, în care românii și vecinii lor erau angrenați într-o serie complexă de alianțe și conflicte, iar spațiul românesc a constituit un martor și actor important pe scena istoriei regionale.

Porți deschise la Rareș (orele 18.00 – 20.30)

Parteneri: Complexul Muzeal Național Neamț, Colegiul Național „Petru Rareș” Piatra-Neamț
Descriere: vizitarea Colegiului, descrierea istoricului Colegiului, demonstrații de robotică

Muzeul de Științe Naturale Piatra-Neamț

Expoziție temporară foto-documentară out-door, FosileVii.

Proiectul expozițional outdoor prezintă informații despre specii de floră și faună cunoscute sub denumirea de „fosile vii”; termenul a fost introdus de Charles Darwin, în lucrarea “Originea speciilor” și include acele organisme animale și vegetale ale căror corpuri nu s-au schimbat semnificativ de-a lungul perioadelor geologice.
Speciile de floră și faună considerate „fosile vii” ne poartă într-o călătorie în trecutul Pământului, de-a lungul erelor geologice.
Ginkgo biloba L. și Nautilus pompilius L., sunt două dintre speciile considerate fosile vii care s-au adaptat la schimbările bruște ale mediului și care pot fi observate ca martori ai trecerii timpului.
Ginkgo biloba L. poate fi observat în curtea Muzeului de Științe Naturale Piatra-Neamț; a fost adus în Europa abia în anul 1710 și plantat ca arbore decorativ. Poate ajunge la o înălțime de 20-30 metri și este o specie foarte longevivă, existând exemplare care au atins vârsta de peste 1000 de ani.
Muzeul de Științe Naturale Piatra-Neamț, deține în colecția științifică de Malacologie două specimene de Nautilus pompilius L. - Nautilul perlat este un adevărat navigator în timp care a călătorit peste milenii, fiind martorul apariției, dispariției și transformării a mii de specii, a fost contemporan cu dinozaurii, a ,,văzut” zborul primelor păsări și a făcut cunoștință cu primele mamifere, inclusiv omul. Totodată, în colecția de paleontologie există un exemplar foarte rar de nautil fosil, Cenoceras striatus Sow.
În cadrul acestui proiect vor fi expuse fotografii și texte informative despre Ginkgo biloba L. - (arborele pagodelor) și Nautilus pompilius L., istoria evolutivă, scop terapeutic, curiozități, habitat, distribuție, hrană, comportament, reproducere, amenințări cu dispariția, iar în plus, vor fi prezentate informații despre colecția de pești fosili Oligoceni deținută de Muzeul de Științe Naturale Piatra-Neamț.

Expoziție temporară, Fascinanta lume a scoicilor, responsabil: Dr. Emilian Pricop
Expoziție realizată în colaborare cu Complexul Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea” Bacău.

Galeriile de Artă Lascăr Vorel Piatra-Neamț

Artistul plastic Lucian Gogu Craiu împreună cu soția sa, Crina Gogu Craiu vă așteaptă la ateliere deschise de pictură, incursiuni în curente artistice care au revoluționat artele plastice precum și o mini-expoziție omagiu adusă marelui artist Constantin Brâncuși.
Activitățile se vor desfășura după următorul program: ora 18.00 – mini expoziție Constantin Brâncuși prin ochii copiilor (lucrările sunt realizate de copiii Școlii de Artă Gogu Craiu); ora 19.00 – incursiune în viața și opera lui Brâncuși; ora 20.00 - scurt periplu prin istoria artei; ora 21.00 – cele mai cunoscute și cele mai bine vândute tablouri; ora 22.00 – Renașterea și cele mai cunoscute opere renascentiste; ora 23.00 – Pablo Picasso – artist de geniu.

Zona Roman

MUZEUL DE ISTORIE

1. colocviul Firul vieții - Nunta (orele 18.00-24.00) – detalii și aici
2. vizitarea expoziției de bază (corp A)
3. vizitarea expoziției de bază In Memoriam. Dr. Epifanie Cozărescu (corp B)
4. vizitarea expoziției temporare Aspecte din evoluția învățământului la Roman (corp B)

MUZEUL DE ȘTIINȚELE NATURII

1. vizitarea expoziției de bază.
2. vizitarea expoziției temporare Kiseleff Nr. 1. De 110 ani orașul crește în jurul său. - detalii aici
3. vizitarea expoziției temporare Mirodeniile, povești cu gust.
4. vizitarea expoziției temporare Viciile. Tentații înșelătoare. - detalii aici

MUZEUL DE ARTĂ

1. vernisajul expoziției temporare Daria Ioana Simon - Crisalida (ora 1700) – detalii aici
2. demo live - ediția a IV-a (demonstrație interactivă de pictură, susținută de artiști plastici consacrați - UAP; orele 18.00-24.00);
3. vizitarea expoziției de bază.

Zona Târgu Neamț

Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu Neamț

Expozitie temporară foto-documentară- ,,Incursiune în istoria Școlii Domnești - 170 de ani de la deschidere" (detalii aici)

Casa Memorială Veronica Micle Târgu Neamț (vizitarea expoziției permanente)

Muzeul Cetatea Neamț (vizitarea expoziției permanente)