Noul site CMNN

Vă invităm să accesați noul site al Complexului Muzeal Național Neamț

Expoziție temporară outdoor: Smaranda Brăescu. O viață închinată aviației românești

Cu prilejul aniversării a 90 de ani de la stabilirea recordului mondial absolut la saltul cu parașuta, realizat în data de 19 mai 1932 de Smaranda Brăescu, deasupra Câmpiei Sacramento din California, Complexul Muzeal Național Neamț vă propune expoziția stradală intitulată Smaranda Brăescu. O viață închinată aviației românești, care va fi amplasată în proximitatea Muzeului de Artă Eneolitică Cucuteni, în incinta Curții Domnești.
Cunoscută drept prima femeie parașutist a României și cea mai titrată sportivă a țării noastre pe plan internațional în perioada deceniului patru alsecolului XX, Smaranda Brăescu a rămas în memoria istoriei aeronautice drept o temerară, care și-a dedicat întreaga viață pasiunii sale, aviația.
Smaranda Brăescu a dat dovadă în timpul vieții de o tenacitate și de un curaj, dublate de o credință puternică, fiind un ambasador de seamă al aviației românești, atât în țară cât și peste hotare.
Menționăm că anul 2022 este declarat Anul Omagial Smaranda Brăescu, în cinstea celebrei noastre aviatoare fiind organizate manifestări culturale atât pe plan național cât și internațional. Acestea vin să elogieze personalitatea celei care a pus pe firmamentul internațional numele țării noastre, România.
„Viața mea nu înseamnă nimic dacă o țin numai pentru mine. Viața mea o dăruiesc țării, dar vreau să o dăruiesc frumoasă și încărcată de glorie. Nu mă voi întoarce decât biruitoare, pentru că eu cred în steaua mea și Dumnezeu a ținut cu mine și cu steaua mea”.
Expoziția cuprinde imagini din fototeca Muzeului Național de Istorie a României, precum și din arhiva CNSAS, puse la dispoziția noastră de muzeograful militar Sorin Turturică.

Muzeograf Manuel Ionuț Dan
Fotograf Florin Ghimiș

Galerie foto (click pentru a vizualiza)