Complexul Muzeal Național Neamț anunță publicul vizitator că începând cu data de 29 iulie 2019 unitatea principală, Muzeul de Istorie și Arheologie Piatra Neamț, își sistează activitatea.

Ziua Internațională a Biodiversității (MȘNPN)

               Ziua Internațională a Biodiversității a fost stabilită în data de 20 decembrie 2000, de către Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, pentru a fi sărbătorită în fiecare an la data de 22 mai, și are că scop conștientizarea importanței diversității biologice (a tuturor formelor de viață), a diversității habitatelor și a diversității ecosistemelor naturale, cu scopul de a conserva aceste resurse naturale regenerabile și totodată pentru a sublinia problemele actuale legate de mediul înconjurător.
                De la specii la ecosisteme întregi, diversitatea biologică este esențială pentru sănătatea şi bunăstarea omului. De biodiversitate se leagă toate: de la calitatea apei pe care o bem, la alimentele pe care le consumăm şi până la aerul pe care îl respirăm, toate depind de menţinerea în parametri optimi a stării de sănătate a acestor ecosisteme naturale.

                În linii mari biodiversitatea include:
               1. Diversitatea specifică – a speciilor: reprezintă numărul speciilor dintr-o anumită regiune sau de pe glob (la nivel de ecosistem, cu cât diversitatea speciilor este mai mare cu atât aceste sisteme sunt mai stabile în timp și mai rezistente la factorii perturbatori externi, factori care ar putea să ducă la modificarea sau la distrugerea în totalitate a ecosistemului respectiv).
                Toate aceste specii (de la formele simple până la cele mai complexe, de la bacterii - la mamifere) au dreptul la viață și sunt legate între ele prin intermediul rețelelor trofice (existând o interdependență pronunțată în acest sens).

                2. Diversitatea genetică (gradul de variabilitate al materialului genetic-ereditar al organismelor): acest tip de diversitate este prezentă la nivel de specie și populație (în natură cu cât diversitatea genetică sau variabilitatea genetică a unei specii este mai mare cu atât șansele de supraviețuire ale acelei specii sunt mai mari, printr-o adaptabilitate ridicată la schimbarea condițiilor de mediu).

                Unii autori adaugă aici și diversitatea habitatelor sau a ecosistemelor naturale, că fiind parte integrantă din biodiversitate.

Muzeograf, dr. Pricop Emilian

Galerie foto - Ziua Internațională a Biodiversității

(click pentru detalii)