Complexul Muzeal Național Neamț anunță publicul vizitator că începând cu data de 29 iulie 2019 unitatea principală, Muzeul de Istorie și Arheologie Piatra Neamț, își sistează activitatea.

Muzee și școli (ediția a III-a, Muzeul de Istorie Roman, 2020)

În cadrul proiectului MUZEE și ȘCOLI, Ediția a III-a, coordonat de dr. Otilia Mircea, specialiștii din Laboratorul de Restaurare al Muzeului de Istorie Roman, cu sprijinul conducerii Complexului Muzeal Județean Neamț, reprezentat de director dr. Ciprian – Dorin Nicola, au organizat în luna decembrie 2019 două activități culturale dedicate Restaurării și Restauratorilor, respectiv Expoziția temporară RESTAURAREA ÎNTRE ȘTIINȚĂ ȘI ARTĂ și Salonul Național de Postere CONSERVAREA ȘTIINȚIFICĂ A BUNURILOR CULTURALE.
Expoziția temporară RESTAURAREA ÎNTRE ȘTIINȚĂ ȘI ARTĂ cuprinde importante piese din metal și ceramică, descoperite de către cercetătorii Muzeului de Istorie Roman, care au fost studiate, restaurate și conservate în laboratorul muzeal din Roman,: monede, obiecte de podoabă (cercei, inele), accesorii vestimentare (nasturi globulari, aplice sub formă de frunzulițe, găici), și vase din ceramică de diferite forme și dimensiuni.
Salonul Național de Postere CONSERVAREA ȘTIINȚIFICĂ A BUNURILOR CULTURALE completează expoziția temporară aducând în prim plan implicarea restauratorilor în salvarea operelor de artă, fiind expuse peste 40 de postere realizatede experți în restaurare piatră, ceramică, metal, textile, piele, lemn, carte veche, document etc. de la muzee din România și cercetători din cadrul unor institute de cercetare: COMPLEXUL MUZEAL JUDEȚEAN NEAMȚ, MUZEUL DE ISTORIE ROMAN, MUZEUL DE ISTORIE ȘI ETNOGRAFIE TÂRGU NEAMȚ, COMPLEXUL MUZEAL ARAD, MUZEUL NAȚIONAL AL BANATULUI, MUZEUL JUDEȚEAN DE ISTORIE BRAȘOV, MUZEUL NAȚIONAL BRUKENTHAL, MUZEUL NAȚIONAL AL LITERATURII ROMÂNE BUCUREȘTI, MUZEUL JUDEȚEAN BUZĂU, MUZEUL OLTENIEI CRAIOVA, ARHIEPISCOPIA CRAIOVEI, CENTRUL DE RESTAURARE-CONSERVARE SF. NICODIM, MUZEUL CIVILIZAȚIEI DACICE ȘI ROMANE DEVA, COMPLEXUL MUZEAL NAȚIONAL MOLDOVA IAȘI, INSTITUTUL DE CERCETĂRI ECO-MUZEALE GAVRILĂ SIMION TULCEA, UNIVERSITATEA ALEXANRU IOAN CUZA IAȘI, INSTITUTUL DE CERCETĂRI INTERDISCIPLINARE – DEPARTAMENTUL DE ȘTIINȚE, CENTRUL MITROPOLITAN DE CERCETĂRI TABOR IAȘI, MUZEUL BUCOVINEI SUCEAVA. Prin intermediul posterelor sunt prezentate vizitatorilor metode de analiză în investigarea operelor de artă, etape de restaurare efectuate în vederea conservării, dar și tratamente aplicate pieselor de patrimoniu, de la cele clasice la cele mai noi realizate cu ajutorul laserului.
Expoziția temporară RESTAURAREA ÎNTRE ȘTIINȚĂ ȘI ARTĂ și Salonul Național de Postere CONSERVAREA ȘTIINȚIFICĂ A BUNURILOR CULTURALE pot fi vizitate până la 01 februarie 2020.

Galerie foto

Salonul Național de Postere

(click pentru detalii)