In Memoriam – MINODORA URSACHI


MINODORA URSACHI

(22 decembrie 1934 – 18 noiembrie 2017)

               Colectivul Complexului Muzeal Județean Neamț anunţă cu profund regret trecerea în neființă, pe data de 18 noiembrie 2017, a doamnei MINODORA URSACHI, muzeograf la Muzeul de Artă din Roman în perioada 1957 – 1999. Primul muzeograf care a pus bazele unei instituții devenită în timp un important centru de cultură în spațiul romașcan. Personalitate marcantă, care și-a legat numele de primele lucrări intrate în colecție, de primele expoziții, de primii pași ai Muzeului de Artă.
               Minodora Ursachi s-a născut pe 22 decembrie 1934 într-o familie de învățători din satul Negrea, comuna Lascăr Catargiu, județul Galați. În satul natal a urmat cursurile școlii primare, apoi, între anii 1946 – 1953, Liceul de fete Mihail Kogălniceanu din Galați. Între anii 1953 – 1957 urmează cursurile Facultății de Istorie – Filosofie din cadrul Universității Al. I. Cuza din Iași. După absolvirea facultății, începând cu data de 6 decembrie 1957, este încadrată ca muzeograf la Muzeul Regional Roman. Alături de soțul ei, Vasile Ursachi, începe demersurile pentru înființarea unui muzeu de istorie la Roman. Până în anul 1968 este muzeograf la Muzeul de Istorie din Roman. O inițiativă deosebită a fost aceea de a înființa și un muzeu de artă la Roman. Pentru început Muzeul s-a dezvoltat ca o secţie în cadrul Muzeului de Istorie din Roman, din strada Cuza Vodă nr. 33, unde s-a deschis şi prima expoziţie de bază a Colecţiei de Artă. Tot în acest spaţiu au fost prezentate publicului romaşcan numeroase expoziţii personale, retrospective, colective, ale artiştilor din Iaşi, Bacău, Bucureşti, Piatra Neamţ, Roman (1964, 1965, 1966, 1967). S-a pornit de la o singură lucrare: portretul domnitorului Ştefan cel Mare, executat de pictorul Epaminonda Bucevschi (n. 1843-d. 1891) în anul 1884, la comanda Episcopului de Roman, Melchisedec Ştefănescu ( n. 1822- d. 1892).
               Având un sprijin deosebit din partea directorului Muzeului Regional Bacău, distinsul istoric și remarcabil orator Iulian Antonescu, a început astfel o frumoasă și solidă istorie a colecției de artă romașcane. În anul 1968, Secţia de Artă din cadrul Muzeului de Istorie Roman, este transformată în Muzeul de Artă Roman și primeşte un spațiu propriu, o clădire construită la sfârşitul sec. al XIX-lea, în stil neoclasic, situată pe strada Mihai Eminescu, nr. 3 şi cunoscută sub numele de Casa Roiu. La 15 septembrie 1970 a avut loc inaugurarea Muzeului de Artă în noul sediu, cu ampla expoziţie retrospectivă Emanoil Bardasare (n. 1850- d. 1935 ).
                În cei 42 de ani în care Minodora Ursachi a fost muzeograful acestei instituții s-au pus bazele colecției de pictură, grafică și sculptură, s-a început o intensă cercetare științifică a creației artiștilor plastici legați de zona romașcană, s-au făcut progrese în ceea ce privește crearea unui fond de carte cu specific de artă și mai ales menținerea în permanență a unui spirit viu, creator de spiritualitate și artă. În această perioadă au intrat în patrimoniul muzeului un număr de 669 lucrări de pictură, grafică și sculptură, prin transferuri, donații sau achiziții, 1305 volume de carte și au fost organizate 353 de expoziții, simpozioane și lansări de carte. Periodă de împliniri și adaptări, de susținere constantă a mișcării plastice locale. O activitate intensă, marcată de pasiune și dăruire, de eforturi și adaptare permanentă la situațiile externe care aveau influență asupra existenței și evoluției muzeului, devenit centru cultural de excepție în spațiul romașcan.
               Astfel, fondul Muzeului s-a îmbogăţit, ajungând de la o singură lucrare în 1957, la 192 în 1976 şi la 669 în anul 1999. În anul 1999 Minodora Ursachi se retrage din activitatea de muzeograf prin pensionare dar continuă implicarea în mișcarea artistică romașcană prin publicarea a trei volume cu specific: Muzeul de Artă Roman – 50 de ani, apărut în anul 2007; Identități artistice la Roman - 2013 și Fenomenul artistic romașcan – 2016.
               O viață dedicată artei și Muzeului pe care l-a slujit până în ultima clipă, lăsând o moștenire de suflet și de neegalat pentru cultura romașcană.
               Drum lin printre stele, Doamnă a Artelor!

Condoleanțe familiei îndoliate.