Fețele necunoscute ale lui Cezar Petrescu (MAR, 18 Mai - 20 Iunie 2017)

Cu ocazia Zilei Internționale a Muzeelor, 18 mai, Muzeul de Artă din Roman deschide, în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române Iași, expoziția de grafică Fețele necunoscute ale lui Cezar Petrescu. Expoziția cuprinde lucrări de grafică realizate de scriitorul Cezar Petrescu, aflate în patrimoniul Muzeului Național al Literaturii Române Iaşi şi va fi deschisă spre vizitare până pe 20 iunie 2017. Putem vorbi de o ”întoarcere acasă” a lui Cezar Petrescu, de data aceasta în calitate de grafician, cunoscând legăturile sale cu orașul Roman: 1901- 1903 urmează liceul aici iar tatăl său, Dimitrie D. Petrescu, doctor în științe agricole, a fost profesor la Școala de Viticultură ( Liceul Ion Ionescu de la Brad).
Mulțumim curatorului expoziției, Andreea Tacu, pentru colaborare și datele despre expoziție. (muzeograf Mihaela Ciobanu).
”Muzeul Național al Literaturii Române Iași marchează împlinirea a 125 de ani de la nașterea scriitorului Cezar Petrescu (1892-1961) prin itinerarea expoziției Fețele necunoscute ale lui Cezar Petrescu la Muzeul de Artă din Roman. Personalitatea scriitorului, binecunoscută prin scrierile sale, este completată de cele peste 60 de lucrări de grafică care valorifică o latură mai puțin cunoscută a scriitorului, și anume, cea de grafician. Lucrările fac parte din fondul Cezar Petrescu din cadrul Muzeului Național al Literaturii Române Iași, fond constituit în urma donației realizate de către sora scriitorului, Smaranda Chehată, și care mai include, printre altele, fotografii corespondență, manuscrise, documente, obiecte personale, precum și numeroase ediții ale operei scriitorului.