Noul site CMNN

Vă invităm să accesați noul site al Complexului Muzeal Național Neamț

Expoziție temporară ”Culorile iubirii” - Cristian Bădilă și Maria Magdalena Dumitrache (MAR, 15 septembrie - 10 octombrie 2021)

O întâlnire cu arta spontaneității și a sincerității, cu lumea inocenței și a curiozității, a miracolului aventurii într-un univers al optimismului, al purității și al imaginarului, ne provoacă expoziția ”Culorile iubirii” a artiștilor ploieșteni Cristian Bădilă și Maria Magdalena Dumitrache. Fenomenul ”artei primitive”, cum mai este cunoscută, a luat avânt la sfârșitul se. al XIX-lea și începutul sec. XX, pentru a deveni o mișcare artistică caracterizată printr-o formă a individualității și a unei comunicări aparte, fără prejudecăți și de o profundă spiritualitate. De la creațiile lui Henri Rousseau-Vameșul, Paul Gauguin, Klee, acele căutări inedite ale ingenuității, ale curiozității, dincolo de convenționalism, ipocrizie, cuceresc spațiul vizualului prin exprimări nealterate ale sentimentelor și trăirilor.
Arta naivă, în peisajul expozițional românesc, este tot mai puternic reprezentată și tot mai mult apreciată, prin manifestările naționale și internaționale. Doi dintre artiștii ale căror lucrări le regăsim tot mai des în aceste expoziții, Cristian Bădilă și Maria Magdalena Dumitrache, ne provoacă să descoperim ”Culorile iubirii”, într-o expoziție armonioasă, explozivă cromatic, strălucitoare și optimistă. O expoziție care bucură și încântă ochiul și sufletul, în care culoarea și spiritul pur, plin de speranță, cuceresc și ne învăluie într-o lume magică, exploratoare, visătoare. Dacă o parte din temele Mariei, coboară în lumea satului, în lumea tradițiilor rurale, a bucuriei pure, a sincerității, a simplității atât de cuceritoare, a viselor de copilărie, regăsim la Cristian o altă lume: cea urbană, nu mai puțin strălucitoare, exploratoare, nu mai puțin încărcată de farmecul inocenței copilăriei, de culoare și bucurie. Maria ne oferă o paletă sensibilă, delicată, grațioasă în atmosfere pure, nostalgice care stârnesc zâmbete și o bucurie copilărească, în lucrări ca: ”Colindătorii”, ”Împodobește mamă bradul”, ”La săniuș”, ”La portiță”, ”Merg pe gard mă țin de drum”...care ne poartă prin lumea satului. Ne invită, zglobiu și misterios, în lumea basmelor, a zânelor și a viselor, într-o lume multicoloră și poetică, cu o eleganță și o ușurință a penelului perceptibile într-o mare de bucurie ce se revarsă ademenitor din pânzele însuflețite, vibrante. O comuniune între om și natură, între tot ce ne înconjoară este tema care domină lucrările celor doi artiști. Pisici, cai, câini, bufnițe, vesele, radiind, însuflețesc lucrările sau chiar sunt personajele principale.
Cristian ne invită într-o lume magică, cu teme diferite, dar care se substituie optimismului, speranței și fericirii. O paletă senină, pură dar vibrantă, o tușă sigură, măiastră care uimește prin vigoarea transpunerii pe pânză. O aventură în universul frumosului, a fantasticului, a copilăriei, a inocenței, a magiei și a iubirii. Fiecare lucrare devine o povestea, strălucitoare și exotică, în care ne îmbie să evadăm cuprinși de bucurie și încântare. Lucrări ca: ”Poveste cu baloane”, ”Dragonul”, ”Știință și magie”,”Peștișorul de aur”, ”Case zburătoare” , ”1001 de nopți” ne poartă pe tărâmuri magice și ne invită liberi să visăm. Arhitecturale, solare și debordând de pozitivism, lucrările lui Cristian au acea tentă de ”ascensiune” continuă, dincolo de ”urbanul ” cotidian: ”Ascensiune”, ”Muntele meu”, ”Doborâtorul de obstacole”, ”Cursă spre soare”. Explorează universul iubirii, în șoptiri fermecătoare și candide: ”Noi doi pe tractor”, ”Culorile dragostei”. Spiritualul este abordat în propria manieră: ”Yin și Yang”, ”Varaha”. Dincolo de lumină, strălucire, de cromatica exuberantă, de bucuria fiecărei povești, descoperim mesajul. Dar la Cristian descoperim și un alt gen de mesaj, transpus într-o viziune proprie, un mesaj al unei alte realități, a unui alt cotidian, un mesaj satiric :”Comerciantul”, ”Corporația”, ”Politicianul”.
O expoziție ce vă invită la o călătorie în lumea culorilor, poveștilor, a copilăriei și a iubirii.

Curator,
Mihaela Ciobanu

Galerie foto - click pentru a vizualiza