Complexul Muzeal Național Neamț anunță publicul vizitator că începând cu data de 29 iulie 2019 unitatea principală, Muzeul de Istorie și Arheologie Piatra Neamț, își sistează activitatea.

Ocupații și meșteșuguri rare și dispărute (MIR, 26 februarie 2021)

Ocupații și meșteșuguri rare și dispărute (MIR, 26 februarie 2021)

Vineri, 26 februarie 2021, Muzeul de Istorie Roman începe derularea proiectului cu tema "Ocupații și meșteșuguri rare și dispărute". Proiectul este adresat cu precădere publicului tânăr și se va desfășura în patru etape pe parcursul acestui an, urmărind promovarea patrimoniului etnografic al Muzeului de Istorie Roman - Complexul Muzeal Național Neamț, cunoașterea și promovarea moștenirii culturale a comunităților rurale.
Prima activitate din proiect privește fierăritul, meșteșug cu vechime, ce a ocupat un loc distinct în lumea satului românesc, care a produs o diversitate de unelte folosite la muncile agricole, obiecte și ustensile de uz comun în gospodăria țărănească, unelte pentru alte meșteșuguri, arme și piese de harnașament. Ateliere de fierărie se găseau până de curând în satele din jurul Romanului: Cordun, Roșiori, Corhana, Poiana, Miron Costin, Secuieni, Ion Creangă, Bîra, Săbăoani, Pildești, Trifești, Butnărești. Datorită dezvoltării industriei, schimbării mentalităților și implicit a preocupărilor oamenilor meșteșugul fierăritului și meșterii care îl practicau s-au împuținat, fiind aproape de dispariție.
În programul colocviului de vineri, 26 februarie 2021, realizat online pe platforma Google Meet, de la orele 11 sunt incluse prezentarea proiectului "Ocupații și meșteșuguri rare și dispărute", comunicarea susținută de muzeograf Relu Butnariu (Muzeul de Istorie Roman – Complexul Muzeal Național Neamț) "Fierăria – un meșteșug aproape dispărut" și aceea a invitatului de la Muzeul Municipal Pașcani, muzeograf Daniel Florin Sava "Despre sticlari, sticlă și fabrica de sticlă de la Lespezi – Iași. Repere istorice". Colocviul este organizat de Consiliul Județean Neamț, Complexul Muzeal Național Neamț - Muzeul de Istorie Roman, Asociația Cultural - Științifică Urbana, în parteneriat cu Colegiul Tehnic "Petru Poni" din Roman, fiind realizată colaborarea cu inginer prof. Florin Radu și prof. Monica Pescaru (profesori coordonatori) de la această instituție de învățămâmt.

muzeograf
Relu Butnariu

Ocupații și meșteșuguri rare și dispărute (MIR, 26 februarie 2021)