Complexul Muzeal Național Neamț anunță publicul vizitator că începând cu data de 29 iulie 2019 unitatea principală, Muzeul de Istorie și Arheologie Piatra Neamț, își sistează activitatea.

Aloe vera – planta minune (MȘNPN, martie 2020)

La Muzeul de Științe Naturale Piatra Neamț s-a deschis expoziția temporară “Aloe vera – planta minune” (rezultat al colaborării cu Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii “Ion Borcea” Bacău). Aloe vera este cunoscută de mai bine de 5000 ani pentru virtuțile ei terapeutice, egiptenii o foloseau în vederea întreținerii frumuseții, fiind remediul preferat al reginei Cleopatra, chinezii o numeau „medicamentul armoniei“, rușii o consideră „elixirul longevității“ iar Alexandru Macedon a dorit să cucerească un teritoriu tocmai pentru că era cultivat cu aloe din care localnicii produceau un suc cu proprietăți tămăduitoare.
Remediile pe bază de aloe întăresc sistemul imunitar, planta conține agenți antiseptici și analgezici, cremele și loțiunile străbat toate straturile pielii, e un antiinflamator natural, conține vitamine, enzime, minerale și aminoacizi, accelerează vindecarea și stimulează regenerarea țesuturilor. Coaja de aloe are efect laxativ, în timp ce pulpa a fost pusă pe răni sau pe arsuri de mii de ani. Aloe vera a fost și este utilizată într-o serie de produse cosmetice având în primul rând efect emolient.
Tematica expoziției cuprinde aspecte legate de istoria, clasificarea, morfologia și structura plantei, răspândirea, cultivarea, valoarea terapeutică, recomandări și contraindicații, detalii referitoare la procesarea acesteia pentru obținerea de produse medicinale, cosmetice și alimentare. Pe lângă un material grafic și exemple de extracte și produse, în expoziție pot fi admirate numeroase exemplare de Aloe spp., speciile genului fiind originare din Africa.
Colaboratori - dr. Bogdan Tomozii și dr. Otilia Pavel, muzeografi la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii “Ion Borcea” Bacău, dr. Carmen-Florentina Oleniuc, biolog la Muzeul Bucovinei Suceava.

Galerie foto (click pentru detalii).