Complexul Muzeal Național Neamț anunță publicul vizitator că începând cu data de 29 iulie 2019 unitatea principală, Muzeul de Istorie și Arheologie Piatra Neamț, își sistează activitatea.

Personalități romașcane – dr. Epifanie Cozarescu, întemeietorul colecției de iatroistorie (MIR, 4 martie, ora 14:00)

Miercuri, 4 martie 2020, de la orele 14:00 va avea loc la Muzeul de Istorie Roman, str. Cuza Vodă, nr. 36 (Casa Nevruzzi) simpozionul "Personalități romașcane – dr. Epifanie Cozarescu, întemeietorul colecției de iatroistorie".
Bine cunoscut și apreciat în comunitatea iatroistoricilor din România, doctorul Epifanie Cozarescu (1914 – 2010) s-a remarcat drept unul din puținii fondatori ai unei colecții – muzeu de istoria medicinei și farmaciei. Autor de numeroase și valoroase studii în revistele de specialitate, al monografiei spitalului "Precista Mare" din Roman, a susținut numeroase comunicări la întrunirile de istorie și iatroistorie din țară. Epifanie Cozarescu a fost întemeietor al Societății de Istoria Medicinei de la Roman și membru un consiliul de conducere al Societății Române de Istorie a Medicinei. Din 2007 a fost declarat cetățean de onoare al municipiului Roman.
Colecția de iatroistorie romașcană pentru care a lucrat mai bine de jumătate de secol, adunând materiale documentare, fotografii, vechi instrumente medicale, cărți vechi de medicină, etc a donat-o (alături de conducerea Societății de istoria medicinei și farmaciei care astăzi îi poartă numele) Muzeului de Istorie din Roman, spre păstrare și continuare.
Programul simpozionului din 4 martie 2020 cuprinde următoarele intervenții.
1. Prof. Univ. Dr. Dana Baran, Universitatea de Medicină și Farmacie "Grigore T. Popa", Iași
"Doctor Epifanie Cozarescu – un om care a sfințit locul"
2. Dr. Dan Gabriel Arvătescu, președinte al Societății de Istoria Medicinei și Farmaciei "Dr. Epifanie Cozarescu", Roman
"Scrisori inedite ale doctorului E. Cozarescu"
3. Farm. Magdalena Avădanii, vicepreședinte al Societății de Istoria Medicinei și Farmaciei "Dr. Epifanie Cozarescu", Roman
"Imagini din fostul Muzeu al spitalului"
4. muzeograf Iulia Butnariu, muzeograf Relu Butnariu, Muzeul de Istorie Roman – Complexul Muzeal Județean Neamț
"Dr. Cozarescu în ipostaze inedite"