Complexul Muzeal Național Neamț anunță publicul vizitator că începând cu data de 29 iulie 2019 unitatea principală, Muzeul de Istorie și Arheologie Piatra Neamț, își sistează activitatea.

Interferențe între mediul urban și cel rural – crâșme, vinuri, muzică, șuete - sfârșitul sec. XIX – începutul sec. XX (MIR, 21 februarie, 2020)

Orașele reprezintă mai mult decât o delimitare geografică a unui spațiu de locuire umană. În funcție de epocă, particularități zonale, dinamica populației, etc, ele se înnoiesc cu fiecare generație, cresc ori decad, ca un organism viu. Începând cu a doua jumătate a secolului al XIX-lea au apărut modificări semnificative în profilul orașelor din Vechiul Regat, consecință a creșterii demografice, dezvoltării economice, îmbunătățirii stării drumurilor și apariției căilor ferate, s.a.
Proiectul "Interferențe între mediul urban și cel rural – crâșme, vinuri, muzică, șuete (sfârșitul sec. XIX – începutul sec. XX)" propune o cercetare inedită asupra Romanului, oraș de provincie și reședință de județ. Pornind de la exemplificări și studii de caz se urmărește abordarea unor subiecte care privesc analiza componentei dinamice a așezării - interacțiunea umană și influențele reciproce dintre cei din Roman și zona rurală din jur, în perioada de referință. Proiectul se concentrează în patru întâlniri distincte, sub forma unor colocvii cu participarea specialiștilor ce se apleacă, prin studiile lor, asupra temei propuse. Prima reuniune de acest fel este programată la data de 21 februarie 2020, la sediul Muzeului de Istorie Roman nr. 36 (Casa Nevruzzi), de la ora 16:00.

Invitație (click pentru detalii)