Noul site CMNN

Vă invităm să accesați noul site al Complexului Muzeal Național Neamț

Biserici de lemn din Bucovina istorică - cercetare și conservare (MIAPN, 27 mai - 1 septembrie 2019)

Complexul Muzeal Județean Neamț în colaborare cu Direcția Județeană pentru Cultură Neamț propune publicului expoziția temporară, Biserici de lemn din Bucovina istorică - cercetare şi conservare, al cărei vernisaj va avea loc, luni, 27 mai, ora 14.00 la sediul Muzeului de Istorie și Arheologie Piatra-Neamț., în prezența autorului și a celei mai importante voci din lumea muzeologiei românești, prof.univ.dr. Ioan Opriș.
Proiectul expozițional prezintă prin imagini şi note o sintetizare a cercetării documentare şi de teren a autorului, dr. Laurenţiu Dragomir, restaurator în cadrul Muzeului Național al Satului “Dimitrie Gusti”, urmărind înţelegerea şi aprofundarea fenomenului bisericilor de lemn din Bucovina, evidenţa lor ştiinţifică, precum şi situaţia actualei stării de conservare a acestora.
Bucovina este renumită prin bisericile cu fresce exterioare din România, parte din ele incluse în patrimoniul UNESCO, sau prin vechile biserici din Lujeni sau din Toporăuţi, aflate în prezent în regiunea Cernăuţi din Ucraina.
Alături de aceste monumentale şi valoroase lăcaşe de cult, Bucovina păstrează o categorie specială de monumente de arhitectură vernaculară religioasă, modeste în aparenţă, mai puţin cunoscute, dar destul de numeroase. Ele sunt adevărate opere de artă ale meşterilor populari, de cele mai multe ori anonimi, însumând un număr de peste 350 de biserici de lemn, după cum au fost identificate în urma cercetării ce a prilejuit această expoziţie.
Expoziţia a fost itinerată până acum la Muzeul Unirii din Iaşi în 2017, în cadrul Simpozionului internaţional Monumentul - tradiţie şi viitor, la Muzeul Regional de Istorie şi Etnografie din Cernăuţi în vara anului 2018 şi la Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească” din Târgovişte, în perioada aprilie – mai 2019.