Complexul Muzeal Județean Neamț anunță publicul vizitator că începând cu data de 29 iulie 2019 unitatea principală, Muzeul de Istorie și Arheologie Piatra Neamț, își sistează activitatea.

Faianță și porțelan din patrimoniul Complexului Muzeal Județean Neamț (MIR, 6 mai - 30 iunie 2019)

Luni, 6 mai a.c. începând cu ora 12.00 la Muzeul de Istorie Roman va avea loc vernisajul expoziției temporare Faianță și porțelan din patrimoniul Complexului Muzeal Județean Neamț.
Tematica expoziției este inedită pentru muzeele nemțene, fiind pentru prima oară când este abordată.
Proiectul expozițional include piese de la câteva instituții componente Complexului Muzeal Județean Neamț: Muzeul de Istorie Roman (48), Muzeul de Istorie și Arheologie Piatra-Neamț (19), Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu Neamț (14) și Casa Memorială „Calistrat Hogaș” (11). Colecția cuprinde un total de 92 de obiecte, dintre care 74 din faianță și 18 din porțelan. Acestea au pătruns în patrimoniul muzeal prin intermediul a două căi: săpături arheologice și donații.
Dintre obiecte, cele mai multe sunt recipientele serviciilor de masă: farfurii (46), platouri (5), castroane (3), cănițe (4), căni (2), cești (2) și câte un exemplar de capac, bol, tăviță, vas alimentar. Se adaugă câteva piese cu utilități variate: flacoane farmaceutice (21), un recipient cosmetic, un vas-suport pentru bărbierit, o călimară și două instrumente de fumat (pipă și narghilea). Farfuriile sunt cele mai numeroase și de o diversitate aparte, fiind produse în Anglia (20), Franța (11), Germania (7), Cehia (2), Austria (1), Cehoslovacia (4) și Slovacia (1). Toate platourile au fost lucrate în Anglia, însă castroanele au proveniențe diferite (Belgia, Franța și Austria). Cănițele sunt fabricate în Franța și Austria, iar pentru căni, cești și recipiente medicale atelierele europene sunt necunoscute. Cronologic, obiectele colecției nemțene se datează, în mare parte, din prima jumătate a secolului al XIX-lea și până la mijlocul veacului al XX-lea.
Expoziția care va putea fi vizitată la Roman până în data de 30 iunie va fi ulterior itinerată la celelalte muzee partenere, Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu Neamț și Muzeul de Istorie și Arheologie Piatra-Neamț.
Vă așteptăm!