Noul site CMNN

Vă invităm să accesați noul site al Complexului Muzeal Național Neamț

Expoziție de pictură - Petru Botezatu (MAPN, 23 octombrie - 18 noiembrie 2018)

Complexul Muzeal Județean Neamț, Muzeul de Artă Piatra-Neamț invită publicul iubitor de artă, la vernisajul expoziției de pictură Petru Botezatu, eveniment care va avea loc marți, 23 octombrie, ora 17:00. Pe simezele Muzeului de Artă, publicul nemțean va putea admira un număr consistent de lucrări reprezintând selecții din ciclurile “Imaginaria” și “România mitică”. În cadrul evenimentului, cvartetul “Colosseum” va susține un recital instrumental, moment artistic asigurat de Centrul pentru Cultură și Arte “Carmen Saeculare” Neamț.
Petru Botezatu a fost rezident un număr important de ani în Austria, Canada și apoi în Statele Unite ale Americii.
Artistul care s-a născut la Focșani și a copilărit la Piatra-Neamț, a cunoscut încă de la 19 ani condamnarea politică. A trecut prin procesul cunoscut ca procesul elevilor de liceu și a fost condamnat la 12 ani de detenție.
După eliberare, în 1964 este admis la Facultatea de Arte Plastice din București. În anii care urmează absolvirii i se permite să funcționeze ca profesor la Vălenii de Munte, însă ca artist este cenzurat în expozițiile personale, iar lucrările îi sunt eliminate constant din expozițiile naționale. În 1977, artistul își dă demisia și, dintr-o nevoie acută de a da sens vieții sale artistice, își redirecționează forța creatoare către pictura religioasă. Astfel din 1979, începe pictarea unui număr important de biserici, care va coincide cu aproape un deceniu de pictură sacră, dar și cu o eliberare a spiritului său creator. În 1987 reușește să se refugieze în Austria. După doi ani în care deschide trei expoziții personale, apreciate de către presa de specialitate, și vinde un număr considerabil de lucrări, după o contribuție remarcabilă la restaurarea frescelor istorice de la Maria Alm, (Salzburg), artistul se îndreaptă către America.
Se stabilește în 1998 la Ottawa în Canada, unde, după prima sa expoziție, despre care ziarele locale scriau cu uimire “Sold –out”, lucrările artistului român vor continua să prezinte interes, fiind expuse și achiziționate de colecționari în nenumărate galerii din Ottawa, Toronto și Montreal.
În 1994 Muzeul Civilizației îi va achiziționa una dintre cele mai importante lucrări de artă sacră produse vreodată, piesă care se află azi în expoziția permanentă a muzeului.
În același an este selectat dintr-un număr impresionant de artiști să picteze o nouă biserică construită în stil Renascentist la Facultatea de Teologie a Universității Samford din Birmingham, Alabama.
Ulterior, pe baza aptitudinilor sale excepționale, guvernul american îi acordă statutul de rezident permanent, astfel că, în următorii cinci ani, continuă să lucreze pentru Universitatea Samford din Birmingham, concepând un nou ciclu de lucrări, pentru Facultatea de Teologie Beeson.
În 2001, revine în România, rechemat pentru a picta biserici și începe să lucreze la împodobirea cu fresce a catedralei „Sfânta Vineri”, din Zalău, iar din 2003 în paralel, și la repictarea bisericii din centrul orașului Zalău, “Adormirea Maicii Domnului”.
Creația pictorului Petru Botezatu, atât sacră cât și profană, de o diversitate uimitoare, provine dintr-o imaginație ale cărei limite sfidează cel mai adesea realitatea și implică privitorul într-un dialog simbolic. Lucrările sale demonstrează complexitatea sa de plastician capabil să îmbine diverse specii ale picturii, în fiecare tablou registrul compozițional fiind întotdeauna altul și de cele mai multe ori fiind organizat după structura icoanelor.
Elementul definitoriu artei sale este suprarealismul, înţeles atât din punct de vedere al libertăţii de expresie, cât mai ales, din perspectiva imaginaţiei, care îl eliberează într-o lume aflată pe tărâmul visului.
Expoziția este deschisă spre vizitare în perioada 23 octombrie – 18 noiembrie a.c.

Muzeograf, Silvia Trăistariu