Fasmidele - curiozități ale naturii (MȘNR, septembrie 2018 - martie 2019)

Muzeul de Științe Naturale Roman anunță deschiderea unei noi expoziții temporare, intitulată – FASMIDELE – curiozități ale naturii, eveniment realizat în colaborare cu Complexul Muzeal de Științele Naturii „Răsvan Angheluță” Galați.
Cele 70 de exponate prezentate aparțin unui grup de insecte, mai puțin cunoscut de către publicul larg, dar și de către specialiști. Denumirea lor în limba latină este Phasmida sau Phasmatodea, care derivă de la cuvântul grecesc phasma ce se traduce fantomă sau spirit.
Specii de zone tropicale și subtropicale, aceste viețuitoare impresionează la prima vedere prin dimensiunile foarte mari, măsurate în zeci de centimetri.
Toate fasmidele sunt experte în arta camuflajului. Ele se deghizează atât de bine în rămurele şi frunze încât nici măcar o pasăre cu ochii ageri nu le poate depista.
Pe lângă capacitatea de camuflare, aceste creaturi uimitoare pot să stea complet nemişcate multă vreme, întocmai ca nişte beţe sau pietre.
Unele specii de fasmide au o altă capacitate extraordinară - femela se poate reproduce fără a se imperechea cu masculul. Dintr-un ou depus de o femelă fasmidă iese direct o fasmidă, tot femelă şi identică cu mama sa. Din acest motiv, masculii tind să fie foarte rari. E posibil să nu existe mai mult de un mascul la 4 000 de femele - şi în cazul anumitor specii de fasmide, nici nu au fost descoperite specimenele masculi!
Expoziția se completează cu prezentarea unor specii de fasmide vii, așezate într-un mini terariu. La evenimentul de deschidere de joi, 27 septembrie, ora 10, a participat și dr. Șerban Cecilia, muzeograf în cadrul Complexului Muzeal de Științele Naturii „Răsvan Angheluță” Galați.