Noul site CMNN

Vă invităm să accesați noul site al Complexului Muzeal Național Neamț

Expoziție temporară - 4 pentru Centenar (MAPN, 28 iunie - 27 iulie 2018)

În perioada 28 iunie – 27 iulie la Muzeul de Artă din Piatra Neamț va avea loc un eveniment expozițional dedicat Centenarului Marii Uniri. Proiectul va fi realizat în parteneriat cu Tudor Zbârnea, pictor și director al Muzeului Național de Artă din Chișinău, alături de invitații săi conaționali: Elena Karachentseva, Simion Zamșa – graficieni și sculptorul Ion Zderciuc.
Tudor Zbârnea, născut în 1955 la Nisiporeni, a studiat la Școala Republicană de Arte Plastice “I. Repin” din Chișinău și la Universitatea de Arte “George Enescu din Iași”. Activitatea artistică s-a împletit cu responsabilitățile în calitate de director al Direcției Patrimoniul Cultural -Arte Plastice a Ministerului Culturii și din 2002, director general al Muzeului Național de Artă din Republica Moldova.
A participat cu expoziții personale și de grup în multe muzee și galerii europene, fiind recompensat cu premii și mențiuni importante. Pictura lui Tudor Zbârnea exprimă un discurs coerent și concins, fiind o sinteză originală și sugestivă, transpusă în compoziții figurative sau abstracte în care sunt prezente simboluri ale spiritualității umane.
Născută la Sankt – Petersburg, Federatia Rusa în 1960, Elena Karachentseva a studiat grafica la Academia de Arte din orașul natal, stabilindu-se ulterior la Chișinău. Ea se exprimă artistic cu mijloace tehnice mixte, libere și abordează o viziune abstractă în compoziții care pun în valoare desenul expresiv și cromatica rafinată.
Simion Zamșa, grafician și pictor s-a născut în 1968 la Onițcani, Republica Moldova și a studiat la Academia de Arte din Sankt – Petersburg. Este Maestru Emerit al Artei și profesor conferențiar la Universitatea din Chișinău. A avut expoziții personale și de grup în Republica Moldova, Rusia, România și alte țări europene. Lucrările artistului abordează ca tematică: metamorfozele, arheologiile, grădinile, de asemenea ilustrația de carte.
Sculptorul Ion Zderciuc s-a născut la Ungheni în 1957 și a făcut studiile artistice la Chișinău și Sankt – Petersburg. Artistul a realizat lucrări în tehnici variate, de dimensiuni si materiale diferite, îmbinând stilul clasic cu cel modern. Pentru activitatea artistică excepțională , Ion Zderciuc a fost distins cu titlul de Cavaler al Ordinului Național al României Pentru Merit în grad de Comandor.
Vernisajul expoziției omagiale "4 pentru Centenar" va avea loc joi, 28 iunie 2018, ora 18:00.

Muzeograf,
Violeta Dinu

Invitație în format electronic (click aici)