Noul site CMNN

Vă invităm să accesați noul site al Complexului Muzeal Național Neamț

Expoziție temporară: Fasmidele, curiozități ale naturii (MIAPN, 15 mai - 15 iunie 2018)

Muzeul de Științe Naturale Piatra-Neamț propune publicului vizitator, cât și tuturor celor interesați vizitarea expoziției temporare FASMIDELE, curiozități ale naturii.
Exponatele sunt reprezentante ale unui grup de insecte mai puţin cunoscut, fasmidele. Ordinul Phasmatodea reuneşte insecte, cu sau fără aripi, cu corpul drept, lung şi subţire, experte în arta camuflării, care pot imita foarte bine rămurele sau frunze, dar pot fi confundate adesea şi cu spini, fire de iarbă sau scoarţă de copac, neputând fi depistate nici de o pasăre cu ochii ageri.
Pe lângă capacitatea de camuflare, aceste creaturi uimitoare pot să stea complet nemişcate multă vreme, întocmai ca nişte beţe sau pietre. Totuşi, unele specii de fasmide au şi o alta capacitate extraordinară demnă de faimă - femela se poate reproduce fără a se împerechea cu masculul. Dintr-un ou depus de o femelă fasmidă iese direct o fasmidă, tot femelă şi identică cu mama sa. Din acest motiv, masculii tind să fie foarte rari. E posibil să nu existe mai mult de un mascul la 4 000 de femele - şi în cazul anumitor specii de fasmide, nici nu au fost descoperite specimenele masculi! Expoziţia reunește aproximativ 70 de exemplare de fasmide, originare din ţări ale Asiei (Malaezia, Indonezia), dar şi din ţări ale Americii de Sud (Peru, Mexic, Brazilia).
Denumirea lor în limba latină este Phasmida sau Phasmatodea, care derivă de la cuvântul grecesc phasma ce se traduce fantomă sau spirit. În limba engleză, aceste insecte sunt denumite baghete, bastoane sau scrisori vii.
Cea mai lungă fasmidă este Phoebaeticus chani, găsită în pădurile din Insulele Borneo a cărei dimensiuni sunt de aproximativ 57 cm. Ruda ei, Phobaeticus kirby, cunoscută de peste 100 de ani, măsoară nu mai puţin de 35 cm.
Colaboratori: dr. biolog Cecilia Serban, muzeograf din partea Complexului Muzeal de Științele Naturii "Răsvan Angheluță" Galați.
Locație: Sala de expoziții temporare a Muzeului de Istorie și Arheologie Piatra-Neamț.
Data deschiderii: 15 mai 2018, ora 12:00.
Vă aşteptăm!