Noul site CMNN

Vă invităm să accesați noul site al Complexului Muzeal Național Neamț

626 de ani de la prima atestare documentară a orașului Roman (MIR, 30 martie, ora 14:00)

Pentru a-şi marca cei 626 de ani de existenţă (conform certificatului de naştere emis la 30 martie 1392, care poartă pecetea domnitorului Roman Muşat) vineri, 30 martie, oraşul Roman îmbracă haină de sărbătoare. De altfel, Romanul are rădăcini bine ancorate în perioada medievală, fiind unul din puţinele târguri atestate cu două cetăţi: Cetatea Muşatină şi Cetatea Nouă. Cetatea Muşatină este locul din care Roman I Muşat emite în 1392 uricul în care apare cu titulatura de voievod stăpânitor al ţării Moldovei, de la munte până la mare, în timp ce Cetatea Nouă este singura cetate construită de Ştefan cel Mare în totalitate din piatră în zona de şes a Moldovei.
În anul 1992 au fost organizate pe plan local numeroase activităţi, cu ocazia împlinirii a 600 de ani de atestare documentară, de către Muzeul de Istorie din Roman şi Societatea Roman 600, inclusiv o sesiune de comunicări ştiinţifice şi a fost realizat un bust al domnitorului moldav amplasat în centru oraşului.
Începând de atunci, în fiecare an data de 30 martie a fost sărbătorită prin activităţi specifice de către Muzeul de Istorie şi Societatea Roman 600 (transformată între timp în Societatea Culturală Roman Muşat), astfel încât aceste manifestări au devenit o tradiţie.
Iar pentru a păstra tradiţia, şi în acest an, sub patronajul Consiliului Judeţean Neamţ, prin Complexul Muzeal Judeţean Neamţ, la Muzeul de Istorie din Roman va avea loc un simpozion, în cadrul căruia personalul de specialitate al celor trei muzee romaşcane, profesori din diferite discipline dar şi intelectuali din alte profesii (preoţi, farmacişti, medici, ingineri, bibliotecari, jurişti, etc.), vor prezenta comunicări, prin care să evidenţieze activitatea profesională sau pasiunea pentru istoria locală, tema principală fiind istoria oraşului.
Faptul că istoria, în general, este o disciplină care trece de graniţele ei ca interes, s-a materializat în timp prin creşterea de la an la an a numărului celor care prezintă comunicări iar faptul că istoria oraşului Roman nu este doar o preocupare a romaşcanilor se poate observa prin participarea, în mod constant, a unor colegi de breaslă, muzeografi şi cercetători şi din alte oraşe sau judeţe: Piatra Neamţ, Târgu Neamţ, Paşcani, Bacău.
În acest an vor fi prezentate peste 40 de comunicări şi, prin excepţie, dat fiind contextul, alături de istoria locală vor mai fi încă două teme de interes: Centenarul Marii Uniri de la 1918 şi Ion Ionescu de la Brad, marele savant de la a cărui naştere se împlinesc 200 de ani.
Toţi cei interesaţi de aceste subiecte sunt aşteptaţi vineri, 30 martie 2018, începând cu ora 14:00, la Muzeul de Istorie din Roman - Palatul Nevruzzi, unde, după deschiderea oficială, vor urma comunicările, pe două secţiuni.