Noul site CMNN

Vă invităm să accesați noul site al Complexului Muzeal Național Neamț

Ziua Victor Brauner (15 Iunie 2017)

Începând din 2003, când am sărbătorit Centenarul nașterii lui Victor Brauner (1903 – 1966), la Piatra-Neamț – orașul de baștină al artistului – sunt organizate anual evenimente dedicate acestuia și mișcării de avangardă, în general. Iar pentru că data de 15 iunie este înscrisă oficial ca moment al intrării lui Victor Brauner în lumea noastră, mai ales în jurul acestei zile se concentreză activitățile respective. Astfel că în mentalul colectiv local, cel puțin, 15 iunie s-a consacrat de la sine ca Ziua ”Victor Brauner”. Nu rămânea decât să fixăm această realitate într-un generic, ceea ce se întâmplă în acest an.
Acum înscriem sub acest generic o suită de activități cultural-artistice legate sau nu, formal, de numele lui Victor Brauner, toate patronate însă de posteritatea marelui pictor. Pentru că știm din biografia lui că era pasionat, deopotrivă, și de literatură, de muzică sau de teatru. Am considerat că dedicându-i evenimentele respective, care au loc la Piatra-Neamț în 15 iunie 2017, îi aducem un omagiu binemeritat lui Victor Brauner, totodată sperând că și ele dobândesc astfel un plus de însemnătate.
Ca de obicei, inițiativa Comunității Evreilor Piatra-Neamț se bucură de sprijinul unor colaboratori prestigioși pe care-i menționăm aici: Federația Comunităților Evreiești din România, Complexul Muzeal Județean Neamț, Uniunea Artiștilor Plastici din România – Filiala Neamț, Editura Polirom din Iași, Liceul de Arte ”Victor Brauner” Piatra-Neamț.

(Emil Nicolae)

 

» Lansare Carte
» Pliant