Noul site CMNN

Vă invităm să accesați noul site al Complexului Muzeal Național Neamț

Tapiserie - Sculptură, Gabriela Cristu Sgarbură și Gheorghe Zărnescu (MAPN, 21 aprilie ora 17:00)

Muzeul de Artă din Piatra-Neamț continuă programul expozițional din acest an care propune vizitatorilor valorificarea creației artiștilor români contemporani reprezentativi, cu o expoziție provocatoare pentru retină şi ca trăire estetică: Gabriela Cristu Sgarbură şi Gheorghe Zărnescu, Tapiserie – Sculptură. Atmosfera creată de cele 70 de lucrări expuse este cu atât mai incitantă cu cat diferențele de gen artistic, tehnică, material, cromatică, limbaj sunt mai evidente.
Gabriela Cristu Sgarbură este absolventă a Institutului de Arte Plastice ”N. Grigorescu” din București, membră a U.A.P din Romania și a unor organizații profesionale din străinătate: Association pour la diffusion et la creation de la Tapisserie, din Paris (Franţa), membră societară la “Salon d’Automne”, Paris (Franta), de asemenea la “European Tapestry Forum”, Danemarca.
Artista a participat din 1997 până în prezent la numeroase şi prestigioase expoziții şi saloane organizate de U.A.P din Romania la București, Târgu-Jiu, Constanța, Galați, Brăila, Sibiu, Suceava.
În străinătate a expus tapiserie şi pictură în Rusia, Canada, Franța, Polonia, Belgia, S.U.A, Germania, Spania, Norvegia, Suedia, Letonia.
Gabriela Cristu Sgarbură s-a afirmat pe simezele galeriilor de artă și muzeelor unde a deschis expoziții personale la București în diferite galerii, între 1978 – 1990 şi în 1998 Sala Rondă a Teatrului Național din București, în 1999 la Muzeul de Artă din Cluj – Napoca, și in 2002 la Muzeul Brukenthal din Sibiu.
Pentru creația sa laborioasă şi originală, artista a fost recompensată cu premii importante, între care Premiul pentru Tapiserie la Salonul Național de Artă, organizat de Fundația Artexpo la Sala de Expoziții a Teatrului Național din București, Premiul pentru Tapiserie acordat la Bienala Artelor Decorative organizată în sala de expoziție “C. Brancuși” la Palatul Parlamentului, Premiul de merit din partea Muzeului Național de Artă al Letoniei.
Lucrările Gabrielei Cristu abordează teme imaginare, suprarealiste şi crează o lume care, între vis şi magie oferă privitorilor metamorfoze, simboluri şi mistere transpuse în țesături din lână și bumbac și in pictură pe pânză.
Gheorghe Zărnescu a studiat sculptura la Institutul de Arte Plastice “N.Grigorescu” din București cu profesorii Geta Caragiu şi Constantin Lucaci. Artistul a participat la toate expozițiile de prestigiu organizate de U.A.P – filiala Bacău, unde crează şi locuiește din 1983 pană in prezent, de asemenea la simpozioanele de sculptură organizate în perioada 1976-2010 la Măgura – Buzău, Drăgășani–Vâlcea, Bistrița–Năsăud, Costinești, București, Baia-Mare, Bacău, Râmnicu - Vâlcea şi Săliște-Sibiu.
Din 1981 până în prezent și-a valorificat creația în expoziții personale deschise în galerii de artă şi Muzeul de Artă din Bacău, în galeriile din Focșani şi București, la Muzeul de Artă, Timișoara şi Muzeul Bucovinei, Suceava.
A fost recompensat cu o bursă Herder acordată de Universitatea din Viena în 1984 și a obținut numeroase şi importante premii, între care: Premiul “George Apostu” și Premiul Ministerului Culturii, 1991; în 1997, Premiul pentru Sculptura acordat de U.A.P din Romania, Marele Premiu “Mihai Grecu” obținut la Saloanele Moldovei – Chișinău, 1999, Pemiul Uniunii Artiștilor Plastici, Filiala Bacău, 2001, Marele Premiu la Bienala “Lascar Vorel”, Piatra- Neamț, 2003.
Lucrările de artă ambientală semnate de Gheorghe Zărnescu au amplasamente în Bacău, Călărasi, Reșița, Râmnicu-Vâlcea, Slobozia, București, Bistrița.
Despre creația artistului criticul de artă Alexandra Titu consemna in 2014: “.. Coerent cu celelalte explorări şi totuşi singular ca implicare subiectivă, ca soluții plastice şi opțiune formală, un ciclu disparat în timp, indică experiența metafizică, reflexia asupra condiției tragice a omului (“Călător sub cer de stele”) și a sacrificiului, condiție inevitabilă a depășirii condiției sale. Crucifixele carbonizate, aluzii la cataclismul istoric, securea agresiv dublată, fragmentele decupate de arbore sunt cateva momente ale tragismului existenței.”
Vernisajul expoziției va avea loc vineri, 21 aprilie 2017, ora 17.00. Programul de vizitare este: zilnic de marți până duminică, între orele 10.00 – 18.00.

Muzeograf, Violeta Dinu

» Pliant
» Imagini din expozitie