Noul site CMNN

Vă invităm să accesați noul site al Complexului Muzeal Național Neamț

Arta vânătorii (Martie - Mai 2016)

Vă invităm vineri, 11 martie 2016, ora 11.00 la sediul Muzeului de Istorie şi Arheologie Piatra-Neamţ la vernisajul expoziţiei Arta vânătorii. Expoziţia este una inedită din punctul de vedere al subiectului şi extrem de diversă din punctul de vedere al materialelor prezentate. În cadrul expoziţiei se regăsesc trofee de vânătoare – de cerb (un trofeu datat 1912, un exemplar împuşcat de Nicolae Ceauşescu la Nemţişor, trofee cu panoplii deosebite din punctul de vedere al lucrăturii), trofee de mistreţ şi de urs (cu punctaje CIC ridicate) dar şi de capră neagră sau căprior.
Un alt segment al expoziţiei vizează aspectele documentare – sunt prezente elemente de legislaţie a vânătorii, lucrări de specialitate (dintre care amintim Istoria vânătoarei şi a dreptului de vânătoare de Gh. Nedici, Călăuza vânătorului de Coriolan Stoica sau lucrări aparţinând lui Vasile Cotta, Ionel Pop, C. Rosetti-Bălănescu şi A. M. Comşia). Pe lângă acestea există documente provenite de la Serviciul Judeţean Neamţ al Arhivelor Naţionale – dosare ale unor societăţi de vânătoare care au activat în zonă, permise de vânătoare, procese verbale ale unor delicte de vânătoare şi multe altele.
O parte extrem de consistentă şi spectaculoasă a expoziţiei o constituie piesele etnografice dintre care se detaşează prin număr şi artă a decorului cornurile pentru praf de puşcă. Mai există însă şi genţi, baltage şi alte accesorii specifice. Tot aici trebuie amintite diversele tipuri de capcane (de urs, de lup, pentru păsări). Piesele provin de la muzeele etnografice din cadrul Complexului Muzeal Judeţean Neamţ dar şi de la Muzeul Bucovinei, Suceava, Muzeul Etnografic al Moldovei, Iaşi şi de la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu”, Bacău.
Un exponat cu totul şi cu totul deosebit este adus în faţa publicului nemţean de către domnul Mihai Cornaci din Botoşani - despre acesta nu vom detalia ci vom lăsa publicului plăcerea de a-l descoperi. Din aceeaşi lume a colecţionarilor, domnul Viorel Nicolau ne propune o serie de cărţi poştale şi piese filatelice.
Un sprijin de nădejde ne-a fost oferit de domnul profesor Gheorghe Amaicei atât prin prisma obiectelor şi publicaţiilor furnizate în vederea organizării expoziţiei cât şi a suportului moral.
Mai pot fi văzute reconstituiri ale unor tipuri de vânători şi un bogat material ilustrativ.
Vă aşteptăm!