Complexul Muzeal Național Neamț anunță publicul vizitator că începând cu data de 29 iulie 2019 unitatea principală, Muzeul de Istorie și Arheologie Piatra Neamț, își sistează activitatea.

180 de ani de la nașterea lui Ion Creangă (MMICH, 1 martie 2017)

În urmă cu 180 de ani, la 1 martie, în casa din Humulești se năștea Ion Creangă, unul dintre viitorii clasici ai literaturii române. Valoarea scrierilor sale, modul cum a prezentat copilăria și lumea satului de demult, îl plasează pe un loc înălțător în cultura română. Tocmai de aceea, nouă, celor de astăzi, ne revine responsabilitatea conștientizării și transmiterii nealterate a creației sale.

Din acest motiv am considerat necesar ca și în acest an să evidențiem semnificația acestui moment, printr-o serie de activități organizate la Muzeul Memorial ,,Ion Creangă” Humulești. Pentru evenimentul omagial ne-am gândit să solicităm sprijinul instituțiilor de învățământ din Târgu Neamț și să reunim 180 de copii, care, la nivel simbolic, să reprezinte anii trecuți de la nașterea scriitorului. La inițiativa Fundației ,,Ion Creangă” din Târgu Neamț a fost propus un moment intitulat ,,Cuvinte și expresii din scrierile lui Creangă”, prin care fiecare elev va rosti un foarte succinct pasaj din opera scriitorului. Copii vor prezenta și un scurt program artistic, alcătuit din cântece și monologuri. Un moment aparte va fi reprezentat de înmânarea unor distincții câtorva colaboratori foarte apropiați ai instituției noastre.

Ca un preambul pentru activitățile de la 1 martie și pentru că sărbătorim și venirea primăverii, pe data de 28 februarie, la Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu Neamț va fi organizat un atelier creativ, intitulat ,,Mărțisoare pentru Creangă”, prin care elevii de la Clubul Copiilor din Târgu Neamț vor confecționa simboluri ale primăverii.