Noul site CMNN

Vă invităm să accesați noul site al Complexului Muzeal Național Neamț

Ziua Culturii Naționale (15 ianuarie - Muzeul de Artă Piatra-Neamț)

ziua culturii nationale 2016 mic

„Ziua Culturii Naţionale” (15 ianuarie 2016) va fi marcată, la Muzeul de Artă Piatra-Neamţ (ora 12.00), de o dublă lansare de carte. Este vorba despre volumele Portul tradiţional de sărbătoare din judeţul Neamţ de dr. Elena Florescu şi muzeograf Florentina Buzenschi (lucrare apărută la Editura C.M. Imago şi susţinută printr-o finanţare nerambursabilă de CJ Neamţ) şi Dicţionar explicativ pentru vizitatorul de muzeu de Valentina Marie Veselovschi Buşilă (Editura Etna Bucureşti).

Albumul Portul tradiţional din judeţul Neamţ este a patra apariţie în colecţia „Din cultura tradiţională a judeţului Neamţ”, iniţiată de dr. Elena Florescu, care a publicat anterior lucrări referitoare la textilele populare de interior, arhitectura populară din lemn şi bisericile din lemn. Acum, din colaborarea celor două autoare / cercetătoare (cu o activitate îndelungată şi susţinută în cadrul Muzeului de Etnografie Piatra-Neamţ) a rezultat un album care va interesa, deopotrivă, specialiştii în domeniu (deoarece este prima sinteză a caracteristicilor portului tradiţional de sărbătoare din toate cele trei zone etnografice ale judeţului Neamţ – respectiv: Valea Bistriţei, zona Neamţ şi zona Roman; valorifică piese necunoscute din colecţiile muzeelor din judeţ şi din colecţii particulare; radiografiază în amănunt tipologia acestui port, femeiesc şi bărbătesc; urmăreşte evoluţia structurii / decorului etc.) dar şi publicul larg, pasionat de valorile româneşti autentice.

Dicţionarul explicativ pentru vizitatorul de muzeu este prima lucrare de acest tip apărută în România, ea adresâdu-se cu predilecţie celor care vizitează aceste instituţii de cultură. În paginile cărţii sunt explicate sensurile unor termeni folosiţi în ghidajele, etichetele şi publicaţiile muzeelor.

Evenimentul de la Muzeul de Artă va fi întregit de un program artistic adecvat, la care îşi vor da concursul Teatrul Tandem din Piatra-Neamţ (Maria Hibovski şi Gheorghe Hibovski vor prezenta un montaj din versurile populare culese de M. Eminescu) şi Ansamblul folcloric „Floricică de la munte” (reprezentat de Nicoleta Andrei şi Paula Andrei, care vor cânta câte o doină).

Totodată, în sala unde va avea loc lansarea cărţilor vor fi expuse (pe manechine) câteva dintre cele mai valoroase costume de port de sărbătoare din colecţia Muzeului de Etnografie Piatra-Neamţ.

Muzeograf Violeta Dinu

 

Afis Ziua culturii nationale