Noul site CMNN

Vă invităm să accesați noul site al Complexului Muzeal Național Neamț

Expozitie temporara - Evoluţia speciei umane (2 octombrie-15 noiembrie 2015)

evolutia speciei umane

 

 

Expoziția „Despre evoluţie şi descendenţa speciei umane”  inaugurează Zilele Științei la Piatra Neamț

 

evolutia speciei umane

 

Muzeul de Istorie şi Arheologie Piatra Neamţ şi Asociaţia Secular–Umanistă din România împreună cu Asociaţia pentru Dezvoltare Intelectuală şi Personală vă invită să descoperiţi chipul hominidelor vizitând o amplă expoziţie intitulată “Evoluția speciei umane ilustrată prin portrete și fosile”, realizată de către artistul plastic, pasionat paleoantropolog, Eduard Constantin Olaru. Expoziția face parte dintr-o serie de evenimente ce vor avea loc în perioada 2-3 octombrie, cu ocazia Zilelor Științei la Piatra Neamț.

 

Expoziţia va fi organizată în sala principală a muzeului şi poate fi vizitată în intervalul 2 octombrie – 15 noiembrie 2015. Vernisajul expoziției va avea loc la data de 3 octombrie, la ora 15:00, în cadrul Muzeului de Istorie şi Arheologie Piatra Neamţ. Cu ocazia inaugurării la Piatra Neamţ, vom organiza şi conferinţa „Despre evoluţie şi descendenţa speciei umane” la care vom avea ca invitaţi profesori şi cercetători. Intrarea este liberă.

 

”Având în vedere lipsa informării publicului larg din România cu privire la teoria evoluţiei în general şi a omului în special, necesitatea unei astfel de expoziţii este reală. Informaţiile trunchiate dezinformează adesea oamenii şi îi induc în eroare. Din nefericire, în acest context nefavorabil, subiectul devine din ce în ce mai obscur în spaţiul cultural românesc. De aceea, ne bucurăm că putem prezenta și publicului din Piatra Neamț o expoziția care deja a atras mulți vizitatori la Iaşi, Cluj şi Bucureşti.” a declarat Patricia Fechet, coordonatoarea evenimentului.

 

Expoziţia prezintă o tematică neabordată încă în România - evoluţia speciei umane. Aceasta cuprinde studii anatomice faciale prezentate într-o manieră ştiinţifică, având la bază tehnicile utilizate de criminalistică în reconstrucţia chipului. Pornind de la imaginea craniilor fosile descoperite şi principiile anatomiei comparate, fizionomia hominizilor a fost recompusă într-un mod cât mai realist.

 

Deşi expoziţia are un caracter preponderent ştiinţific, compoziţiile reprezentând scene din viaţa acestor fiinţe demult dispărute îi oferă privitorului o imagine mult mai amănunţită asupra acelei lumi decât informaţia rece, ştiinţifică. Îmbinarea între text şi imagine se doreşte a fi echilibrată, intenţia fiind aceea de a oferi publicului informaţiile de bază cu privire la acest domeniu vast şi plin de vitalitate.

 

Artistul plastic Eduard C. Olaru a creat această expoziţie sub expertiza domnului Prof. Dr. Gheorghe Mustaţă de la Universitatea „Alexadru Ioan Cuza” din Iaşi, din dorința de a promova teoria evoluţiei în rândul publicului român. Eduard Olaru este absolvent al Facultăţii de Arte plastice, Decorative şi Design din cadrul Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi, şi absolvent al studiilor masterale ale aceleiaşi facultăţi.

 

 

Programul Zilelor Ştiinţei – Piatra Neamţ 2015

Muzeul de Istorie şi Arheologie Piatra Neamţ

 

Vineri, 2 octombrie

 

15:00 – Deschiderea evenimentului

15:10 – Vernisajul expoziţiei „Evoluţia speciei umane – ilustrată prin portrete şi fosile”

Și

Conferinţa „Despre evoluţie şi descendenţa speciei umane”

Invitaţi:

Eduard Constantin Olaru – artist plastic

Prof. univ. dr. Gheorghe Mustaţă, Facultatea de Biologie, Univ. „Alexandru I. Cuza”, Iaşi

Constantin Preoteasa -  cercetător ştiinţific la Centrul Internaţional de Cercetare a Culturii Cucuteni

16:45 –   Prezentare de carte de ştiinţă:

„De ce e Darwin important” (Michael Shermer), prezentare de Ana Maria Jurma

„De la bacterii la om. Evoluţia lumii vii” (Ernst Mayr), prezentare de Cezar Ivănescu

17:45 – Vizită la Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni

 

Sâmbătă, 3 octombrie

 

10:00 –  Prezentare de carte de ştiinţă:

„O curiozitate fără margini” (Richard Dawkins), prezentare de Giani Buriană

10:15 – „Care este rolul chimiei în dezvoltarea simţurilor noastre?”,

prof. dr. Inginer chimist Horaţiu Ştefănoiu

11:10 – „Călătorie la marginea Universului”, Remus Cotunoaea, student la Facultatea de

Geografie, Univ. „Alexandru I. Cuza”, Iaşi

12:00 – Prezentarea expoziţiei „Cum a apărut şi cum evoluează Universul”, realizat în

cadrul concursului „Nicolaus Copernic” de Colegiul Naţional de  Informatică, prof.

coord. dna Diana Bejan

12:30 – „Cum funcţioneză Soarele”, Bogdan Ghiorghiu, student la Facultatea de Fizică,

Univ. „Alexandru  I. Cuza”, Iaşi

13:30 – „Ce instrument ne oferă Geografia pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii? ”,

Oana Ailincăi, student la Facultatea de Geografie şi Geologie, UAIC, Iaşi

14: 45 – Premii cărţi de ştiinţă

15:00 – Închiderea evenimentului

 

INTRAREA  ESTE  LIBERĂ!

 

Pentru informații suplimentare, vă rugăm să ne contactați:

 

Patricia Fechet

Coordonator Zilele Științei Piatra Neamț

email: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

telefon: 0758.092.460

 

 

Expoziţie şi conferinţă

„Despre evoluţie şi descendenţa speciei umane”

 

 

Muzeul de Istorie şi Arheologie Piatra Neamţ şi Asociaţia Secular –Umanistă din România împreună cu Asociaţia pentru Dezvoltare Intelectuală şi Personală vă invită să descoperiţi chipul hominidelor vizitând o amplă expoziţie intitulată “Evoluția speciei umane ilustrată prin portrete și fosile”, realizată de către artistul plastic, pasionat paleoantropolog, Eduard Constantin Olaru.

 

Expoziţia va fi organizată în sala principală a muzeului şi poate fi vizitată în intervalul 2 octombrie – 15 noiembrie 2015. Cu ocazia inaugurării la Piatra Neamţ, vom organiza şi conferinţa „Despre evoluţie şi descendenţa speciei umane” la care vom avea ca invitaţi profesori şi cercetători.

 

Expoziţia prezintă o tematică neabordată încă în România, şi anume evoluţia speciei umane, şi îşi propune să reconstituie facial toate craniile de hominide descoperite până în 2013.

Studiile anatomice faciale sunt prezentate într-o manieră ştiinţifică, având la bază tehnicile utilizate de criminalistică în reconstrucţia chipului. Pornind de la imaginea craniilor fosile descoperite şi principiile anatomiei comparate, fizionomia hominizilor a fost recompusă într-un mod cât mai realist. Astfel, grosimile ţesuturilor musculare, axele specifice în funcţie de care sunt stabilite unghiurile de înclinare şi morfologia unor elemente anatomice precum ochii, nasul ori urechile sau structura pielii homonidelor reprezentate întrunesc regulile de reconstrucţie cunoscute în ştiinţă.

 

Deşi expoziţia are un caracter preponderent ştiinţific, prezentând publicului şi o serie de informaţii succinte în legătură cu specia de homonide prezentată, zona geografică în care s-a efectuat descoperirea, ori amănunte legate de antropologul care a găsit primele rămăşiţe fosilizate, compoziţiile reprezentând scene din viaţa acestor fiinţe demult dispărute îi oferă privitorului o imagine mult mai amănunţită asupra acelei lumi decât informaţia rece, ştiinţifică.

Îmbinarea între text şi imagine se doreşte a fi echilibrată, intenţia fiind aceea de a oferi publicului informaţiile de bază cu privire la acest domeniu vast şi plin de vitalitate.

 

Expunerea lucrărilor se face în premieră la Piatra Neamţ; acestea au mai fost prezentate la Iaşi, Cluj şi la Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” din Bucureşti.

 

Având în vedere lipsa informării publicului larg din România cu privire la teoria evoluţiei în general şi a omului în special, necesitatea unei astfel de expoziţii este reală. Informaţiile trunchiate dezinformează adesea oamenii şi îi induc în eroare. Din nefericire, în acest context nefavorabil, subiectul devine din ce în ce mai obscur în spaţiul cultural românesc.

 

Artistul plastic Eduard C. Olaru a creat această expoziţie sub expertiza domnului Prof. Dr. Gheorghe Mustaţă de la Universitatea „Alexadru Ioan Cuza” din Iaşi în ideea de a promova teoria evoluţiei în rândul publicului român. Eduard Olaru este absolvent al Facultăţii de Arte plastice, Decorative şi Design din cadrul Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi, şi absolvent al studiilor masterale ale aceleiaşi facultăţi.

 

 

zilele-stiintei 2015