Expozitie temporara - Evoluţia speciei umane (2 octombrie-15 noiembrie 2015)
Expoziția „Despre evoluţie şi descendenţa speciei umane” inaugurează Zilele Științei la Piatra Neamț
Muzeul de Istorie şi Arheologie Piatra Neamţ şi Asociaţia Secular–Umanistă din România împreună cu Asociaţia pentru Dezvoltare Intelectuală şi Personală vă invită să descoperiţi chipul hominidelor vizitând o amplă expoziţie intitulată “Evoluția speciei umane ilustrată prin portrete și fosile”, realizată de către artistul plastic, pasionat paleoantropolog, Eduard Constantin Olaru. Expoziția face parte dintr-o serie de evenimente ce vor avea loc în perioada 2-3 octombrie, cu ocazia Zilelor Științei la Piatra Neamț.
Expoziţia va fi organizată în sala principală a muzeului şi poate fi vizitată în intervalul 2 octombrie – 15 noiembrie 2015. Vernisajul expoziției va avea loc la data de 3 octombrie, la ora 15:00, în cadrul Muzeului de Istorie şi Arheologie Piatra Neamţ. Cu ocazia inaugurării la Piatra Neamţ, vom organiza şi conferinţa „Despre evoluţie şi descendenţa speciei umane” la care vom avea ca invitaţi profesori şi cercetători. Intrarea este liberă.
”Având în vedere lipsa informării publicului larg din România cu privire la teoria evoluţiei în general şi a omului în special, necesitatea unei astfel de expoziţii este reală. Informaţiile trunchiate dezinformează adesea oamenii şi îi induc în eroare. Din nefericire, în acest context nefavorabil, subiectul devine din ce în ce mai obscur în spaţiul cultural românesc. De aceea, ne bucurăm că putem prezenta și publicului din Piatra Neamț o expoziția care deja a atras mulți vizitatori la Iaşi, Cluj şi Bucureşti.” a declarat Patricia Fechet, coordonatoarea evenimentului.
Expoziţia prezintă o tematică neabordată încă în România - evoluţia speciei umane. Aceasta cuprinde studii anatomice faciale prezentate într-o manieră ştiinţifică, având la bază tehnicile utilizate de criminalistică în reconstrucţia chipului. Pornind de la imaginea craniilor fosile descoperite şi principiile anatomiei comparate, fizionomia hominizilor a fost recompusă într-un mod cât mai realist.
Deşi expoziţia are un caracter preponderent ştiinţific, compoziţiile reprezentând scene din viaţa acestor fiinţe demult dispărute îi oferă privitorului o imagine mult mai amănunţită asupra acelei lumi decât informaţia rece, ştiinţifică. Îmbinarea între text şi imagine se doreşte a fi echilibrată, intenţia fiind aceea de a oferi publicului informaţiile de bază cu privire la acest domeniu vast şi plin de vitalitate.
Artistul plastic Eduard C. Olaru a creat această expoziţie sub expertiza domnului Prof. Dr. Gheorghe Mustaţă de la Universitatea „Alexadru Ioan Cuza” din Iaşi, din dorința de a promova teoria evoluţiei în rândul publicului român. Eduard Olaru este absolvent al Facultăţii de Arte plastice, Decorative şi Design din cadrul Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi, şi absolvent al studiilor masterale ale aceleiaşi facultăţi.
Programul Zilelor Ştiinţei – Piatra Neamţ 2015
Muzeul de Istorie şi Arheologie Piatra Neamţ
Vineri, 2 octombrie
• 15:00 – Deschiderea evenimentului
• 15:10 – Vernisajul expoziţiei „Evoluţia speciei umane – ilustrată prin portrete şi fosile”
Și
Conferinţa „Despre evoluţie şi descendenţa speciei umane”
Invitaţi:
Eduard Constantin Olaru – artist plastic
Prof. univ. dr. Gheorghe Mustaţă, Facultatea de Biologie, Univ. „Alexandru I. Cuza”, Iaşi
Constantin Preoteasa - cercetător ştiinţific la Centrul Internaţional de Cercetare a Culturii Cucuteni
• 16:45 – Prezentare de carte de ştiinţă:
„De ce e Darwin important” (Michael Shermer), prezentare de Ana Maria Jurma
„De la bacterii la om. Evoluţia lumii vii” (Ernst Mayr), prezentare de Cezar Ivănescu
• 17:45 – Vizită la Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni
Sâmbătă, 3 octombrie
• 10:00 – Prezentare de carte de ştiinţă:
„O curiozitate fără margini” (Richard Dawkins), prezentare de Giani Buriană
• 10:15 – „Care este rolul chimiei în dezvoltarea simţurilor noastre?”,
prof. dr. Inginer chimist Horaţiu Ştefănoiu
• 11:10 – „Călătorie la marginea Universului”, Remus Cotunoaea, student la Facultatea de
Geografie, Univ. „Alexandru I. Cuza”, Iaşi
• 12:00 – Prezentarea expoziţiei „Cum a apărut şi cum evoluează Universul”, realizat în
cadrul concursului „Nicolaus Copernic” de Colegiul Naţional de Informatică, prof.
coord. dna Diana Bejan
• 12:30 – „Cum funcţioneză Soarele”, Bogdan Ghiorghiu, student la Facultatea de Fizică,
Univ. „Alexandru I. Cuza”, Iaşi
• 13:30 – „Ce instrument ne oferă Geografia pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii? ”,
Oana Ailincăi, student la Facultatea de Geografie şi Geologie, UAIC, Iaşi
• 14: 45 – Premii cărţi de ştiinţă
• 15:00 – Închiderea evenimentului
INTRAREA ESTE LIBERĂ!
Pentru informații suplimentare, vă rugăm să ne contactați:
Patricia Fechet
Coordonator Zilele Științei Piatra Neamț
email: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it
telefon: 0758.092.460
Expoziţie şi conferinţă
„Despre evoluţie şi descendenţa speciei umane”
Muzeul de Istorie şi Arheologie Piatra Neamţ şi Asociaţia Secular –Umanistă din România împreună cu Asociaţia pentru Dezvoltare Intelectuală şi Personală vă invită să descoperiţi chipul hominidelor vizitând o amplă expoziţie intitulată “Evoluția speciei umane ilustrată prin portrete și fosile”, realizată de către artistul plastic, pasionat paleoantropolog, Eduard Constantin Olaru.
Expoziţia va fi organizată în sala principală a muzeului şi poate fi vizitată în intervalul 2 octombrie – 15 noiembrie 2015. Cu ocazia inaugurării la Piatra Neamţ, vom organiza şi conferinţa „Despre evoluţie şi descendenţa speciei umane” la care vom avea ca invitaţi profesori şi cercetători.
Expoziţia prezintă o tematică neabordată încă în România, şi anume evoluţia speciei umane, şi îşi propune să reconstituie facial toate craniile de hominide descoperite până în 2013.
Studiile anatomice faciale sunt prezentate într-o manieră ştiinţifică, având la bază tehnicile utilizate de criminalistică în reconstrucţia chipului. Pornind de la imaginea craniilor fosile descoperite şi principiile anatomiei comparate, fizionomia hominizilor a fost recompusă într-un mod cât mai realist. Astfel, grosimile ţesuturilor musculare, axele specifice în funcţie de care sunt stabilite unghiurile de înclinare şi morfologia unor elemente anatomice precum ochii, nasul ori urechile sau structura pielii homonidelor reprezentate întrunesc regulile de reconstrucţie cunoscute în ştiinţă.
Deşi expoziţia are un caracter preponderent ştiinţific, prezentând publicului şi o serie de informaţii succinte în legătură cu specia de homonide prezentată, zona geografică în care s-a efectuat descoperirea, ori amănunte legate de antropologul care a găsit primele rămăşiţe fosilizate, compoziţiile reprezentând scene din viaţa acestor fiinţe demult dispărute îi oferă privitorului o imagine mult mai amănunţită asupra acelei lumi decât informaţia rece, ştiinţifică.
Îmbinarea între text şi imagine se doreşte a fi echilibrată, intenţia fiind aceea de a oferi publicului informaţiile de bază cu privire la acest domeniu vast şi plin de vitalitate.
Expunerea lucrărilor se face în premieră la Piatra Neamţ; acestea au mai fost prezentate la Iaşi, Cluj şi la Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” din Bucureşti.
Având în vedere lipsa informării publicului larg din România cu privire la teoria evoluţiei în general şi a omului în special, necesitatea unei astfel de expoziţii este reală. Informaţiile trunchiate dezinformează adesea oamenii şi îi induc în eroare. Din nefericire, în acest context nefavorabil, subiectul devine din ce în ce mai obscur în spaţiul cultural românesc.
Artistul plastic Eduard C. Olaru a creat această expoziţie sub expertiza domnului Prof. Dr. Gheorghe Mustaţă de la Universitatea „Alexadru Ioan Cuza” din Iaşi în ideea de a promova teoria evoluţiei în rândul publicului român. Eduard Olaru este absolvent al Facultăţii de Arte plastice, Decorative şi Design din cadrul Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi, şi absolvent al studiilor masterale ale aceleiaşi facultăţi.