Noul site CMNN

Vă invităm să accesați noul site al Complexului Muzeal Național Neamț

Expozitie temporara - Sculptură si desen – Nicolae Fleissig, Maxim Dumitras

image

Muzeul de Artă Piatra-Neamţ

 

Expoziţia de sculptură şi desen

- Nicolae Fleissig

- Maxim Dumitraş

În perioada 28 iulie - 7 septembrie 2015, la Muzeul de Artă din Piatra-Neamţ va avea loc un eveniment expoziţional de excepţie, organizat în colaborare cu doi sculptori, Nicolae Fleissig şi Maxim Dumitraş. Aflaţi pentru prima dată pe simezele muzeului cu o expoziţie personală, cei doi artişti expun peste 80 de lucrări de sculptură şi desene realizate în ultimii ani.

Nicolae Fleissig s-a născut la Târgu-Mureş şi a trăit la Piatra-Neamţ, unde a descifrat tainele sculpturii cu maestrul său, Clement Pompiliu. A absolvit Universitatea de Artă din Bucureşti şi din 1982 trăieşte în Franţa. S-a remarcat printr-o activitate artistică impresionantă, concretizată prin multe expoziţii personale deschise în Franţa, Spania şi Luxemburg. A participat la expoziţii de grup în Spania şi Franţa şi a obţinut două premii importante: în 1973 la Bucureşti şi în 1986 la Toulouse, Franţa. Criticul de artă Ana-Maria Altman apreciază în catalogul expoziţiei că „... Relaţia sculptorului cu materialul său de bază dovedeşte un grad de intimitate neegalat, care îşi găseşte în cele din urmă exprimarea într-un limbaj demn de toate perioadele pe care le-a dăinuit această taină.”

Maxim Dumitraş, născut la Sângeorz-Băi, a absolvit Universitatea de Artă şi Design din Cluj –Napoca şi este fondatorul şi directorul Muzeului de Artă Comparată din oraşul natal.

Activitatea sa artistică este deosebită, sculptorul semnând multe expoziţii personale în ţară: Iaşi, Timişoara, Bacău, Bistriţa şi Bucureşti şi în străinătate: Franţa, Germania, Chişinău. A participat la simpozioane de sculptură în România, Rusia, Turcia, Egipt, Franţa şi Spania şi a primit premii în expoziţii naţionale de prestigiu (Bucureşti, Bacău, Chişinău). Artistul a fost prezent de asemenea cu lucrări la bienale naţionale (Cluj, Arad, şi Târgu-Mureş) şi internaţionale (Spania şi Egipt).

Pentru Maxim Dumitraş „... Sculptura devine un limbaj al spaţiului nemărginit, un discurs despre el... Prin sculptură, spaţiul îşi dezvăluie cea de-a patra dimensiune – timpul.” consemnează în catalogul expoziţiei prof. univ. dr. Petru Bejan.

Expoziţia de sculptură şi desen va avea vernisajul marţi, 28 iulie 2015, ora 17.00 programul de vizitare fiind zilnic, între orele 10.00-18.00, cu excepţia zilei de luni.

 

Muzeograf, Violeta Dinu

 

 

 


image