Noul site CMNN

Vă invităm să accesați noul site al Complexului Muzeal Național Neamț

Zilele Mitropolit Visarion Puiu, ediția a XXVIII-a (MIR, 29 februarie, orele 13.30 - 17.00)

Se împlinesc anul acesta 145 de ani de la nașterea mitropolitului Visarion Puiu și 60 de la trecerea sa în veșnicie, prilej de aducere aminte și de cinstire a memoriei sale în cadrul amplelor manifestări cultural-religioase și științifice, devenite deja tradiționale, sub genericul „Zilele Mitropolit Visarion Puiu”, care au ajuns în acest an la cea de-a XXVIII-a ediție consecutivă.
Cea mai longevivă manifestare cultural-religioasă din Moldova, „Zilele Mitropolit Visarion Puiu", își continuă traseul și anul acesta, atingând cea de-a XXVIII-a treaptă, dar puse una lângă cealaltă, vreme de mai bine de un sfert de veac, aceste trepte capătă deja consistența de punte ridicată peste timp, un element de legătură, între un trecut deopotrivă strălucitor și frământat și un prezent ce nu este limpede, cum ar trebui poate.
A evoca modele de lucrare și trăire creștină exemplare, așa cum putem vorbi despre mitropolitul Visarion Puiu, atrage concluzii și învățăminte cu mult tâlc dintr-o istorie cu lumini și umbre. Iată o primă misiune a organizatorilor și participanților la aceste ample manifestări cultural-științifice comemorative, începute la Pașcani în 1997, într-un cadru restrâns, continuate apoi la Roman, Mănăstirea Neamț și apoi extinse în țară și în străinătate, de admiratori și iubitori ai trecutului nostru, uniți sub același stindard, acela al Asociației ce-i poartă numele mitropolitului (Asociația Visarion Puiu).
Acțiunile desfășurate de membrii „Asociației Visarion Puiu”, ce sunt menite să contribuie la cunoașterea și popularizarea personalității mitropolitului, constau în prezentarea de comunicări științifice în cadrul unor simpozioane internaționale, realizarea unor lucrări ample de cercetare (teze de doctorat, masterat, licență), studii, articole și documente de arhivă; identificarea persoanelor care l-au cunoscut pe mitropolit, pentru a consemna amintiri, în vederea constituirii unei arhive de istorie orală; continuarea cercetărilor în arhive și biblioteci (din țară și din străinătate) și publicarea rezultatelor; așezarea de plăci și însemne în locurile unde a trăit și a slujit marele ierarh, care să mențină trează amintirea acestui mare patriot și luptător pentru unitatea românilor și unitatea creștină.
Anul acesta, la cea de-a XXVIII-a ediție a Zilelor Mitropolit Visarion Puiu, programul manifestărilor este foarte bogat. Anexăm alăturat program spre informare, cu mențiunea că joi, 29 februarie 2023, la Muzeul de Istorie Roman, va avea loc simpozionul internațional, vernisajul unei expoziții foto documentare și lansări de carte. Tot aici va fi prezentat și ultimul număr al revistei noastre „Valori Perene”, nr.10 (13) Serie Nouă /2023.

Cu aleasă prețuire,
Pr. Dr. Aurel - Florin Țuscanu
Președintele Asociației „Visarion Puiu”

Program - click pentru a vizualiza.