Noul site CMNN

Vă invităm să accesați noul site al Complexului Muzeal Național Neamț

Conferință: „Unionism și separatism în Moldova (1856-1866). Reflecții pe marginea unor dezbateri recente” (MAPN, 19 ianuarie, ora 11.00)

La 5 ianuarie 1859 Adunarea Electivă de la Iași a votat în unanimitate ca domnitor un „om nou”, pe colonelul Alexandru Ioan Cuza. Votul de la Iași s-a repetat la București și în după amiaza zilei de 24 ianuarie 1859 Cuza a fost ales, cu unanimitatea voturilor, domn al Principatelor Române.
„Să trăiască Cuza! a răsunat ca un ecou în inimile poporului român. Nu se mai auzeau în toată capitala decât cele mai vii demonstrații de bucurie: Să trăiască Cuza! Să trăiască viitorul nostru stăpânitor! zbura din gură în gură, din inimă în inimă. Îmbrățișările cele mai cordiale, sărutările cele mai înfocate, expresia celei mai entuziastice bucurii a ochilor erau singurul spectacol ce se vedea pe toate ulițele, pe toate răspântiile, pe toate locurile publice ale Bucureștilor”. (Ioan M. Bujoreanu)
Prin dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, fără a se încălca formal prevederile Convenției de la Paris (1858), națiunea română a împlinit un proces istoric. A fost „începutul unui drum nou, cel al României”, scria academicianul Dan Berindei.
Pentru a marca împlinirea a 165 de ani de la Unirea Principatelor Române, Complexul Muzeal Național Neamț are deosebita onoare de a propune publicului nemțean, grație amabilității istoricului Cristian Ploscaru, conferința cu tema „Unionism și separatism în Moldova (1856-1866). Reflecții pe marginea unor dezbateri recente”, o necesară și binevenită racordare la mediul istoriografic universitar. Domnia Sa este profesor universitar doctor în cadrul Facultății de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza din Iași”, reputat specialist în domeniul istoriei moderne, cu preocupări în ceea ce privește istoria culturală, politică și socială a Principatelor Române în contextul tranziției la modernitate.
Partener al Complexului Muzeal Național Neamț în organizarea acestui eveniment aniversar este Catedra de Istorie a Colegiului Național „Petru Rareș” Piatra-Neamț.
Conferințal se va desfășura în data de 19 ianuarie 2024, ora 11.00, la Muzeul de Artă Piatra-Neamț.
Vă așteptăm cu drag!