Portrete feminine din Romanul de altădată (MIR, 21 iulie-25 august 2022)
Joi, 21 iulie 2022, la Muzeul de Istorie Roman, a avut loc vernisajul unei noi expoziții temporare: "Portrete feminine din Romanul de altădată". Expozițía prezintă o suită de 120 fotografii și albume de familie, încadrate cronologic între 1900 și 1980, ilustrând ipostaze feminine diverse (vârstă, statut social, profesional).
De la începutul sec. XX, în ritm rapid, femeile ocupă un loc special în spațiul socio- profesional, dovedindu-și capacitatea, erudiția, abordând profesii diverse. Primul război mondial a dat ocazia femeilor să își demonstreze tăria de caracter și implicarea în ajutorarea semenilor lor.
Regina Maria a dat un exemplu personal marcant în societatea românească, influențând mentalul colectiv, stimulând femeile să se pună în slujba efortului de război. Soții ale medicilor și farmaciștilor din Roman au lucrat drept infirmiere voluntare de Cruce Roșie la spitalele care au funcționat în Roman în anii primului război mondial. Ana Mârzescu (soția directorului de spital), Elena Decker (soția farmacistului Alois Decker), Cornelia Morțun, președinta filialei Roman a Societății Române de Cruce Roșie, Ruxandra Balaiș, Maria Țurcanovici (soția dr. Nicolae Țurcanovici) au dat măsura atașamentului lor față de cauza nobilă a susținerii asistenței medicale și un exemplu de urmat. Maria Sturdza și Ecaterina Cantacuzino, au fost implicate în activitatea umanitară în timpul primei mari conflagrații mondiale, deschizând porțile castelului lor pentru răniți. Tot cele două prințese de la Miclăușeni au lăsat Romanului o instituție de învățământ cu prestigiu – Liceul de fete "Sturdza-Cantacuzino" în care s-au format generații de tinere și la care au predat profesoare cu o reputație profesională deosebită. Între acestea, Constanța Constantinescu, Stela Mânecuță au profesat în perioada interbelică, fiind nu doar distinse profesoare, formatoare de generații, ci și modele de frumusețe și eleganță feminină. Alte portrete ilustrate în expoziție sunt ale Vioricăi Agarici și dr. Veronica Fălcoianu, ș.a.
Expoziția rămâne deschisă publicului în perioada 21 iulie – 25 august 2022. Curatorul expoziției este muzeograful Iulia Butnariu.
Muzeul de Istorie Roman înființat în anul 1957 face parte din Complexul Muzeal Național Neamț, împreună cu alte 15 unități muzeale din județul Neamț.