Noul site CMNN

Vă invităm să accesați noul site al Complexului Muzeal Național Neamț

Vicii, tabieturi și mici pasiuni nevinovate între secolele XVIII-XX (MIETN, 18 mai, ora 12.00)

Cu ocazia Zilei Internaționale a Muzeelor, Complexul Muzeal Național Neamț aduce în atenția publicului o expoziție aparte intitulată „Vicii, tabieturi și mici pasiuni nevinovate între secolele XVIII-XX”, organizată la Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu-Neamț și care va putea fi vizitată până pe data de 18 octombrie a.c.
Cunoscută pentru patrimoniul arheologic și etnografic valoros pe care îl deține, instituția târg-nemțeană vă propune, de această dată, un periplu în fascinanta lume a protipendadei din spațiul românesc, în care viciul fumatului și al substanțelor halucinogene, tabietul cafelei sau al ceaiului, pofta pentru mâncăruri alese sau cofeturi, slăbiciunea pentru băuturi alcoolice sau jocuri de societate, pasiunea pentru modă, bijuterii și accesorii vestimentare, vizibilă la baluri, teatru sau promenadă, construiesc un tablou viu, dinamic, plin de culoare, eleganță și rafinament, ce evidențiază mentalitățile, obiceiurile și stilul de viață al membrilor înaltei societăți românești din ultimele trei secole.
Pentru prima dată, în orașul de sub Cetatea Neamț, vor putea fi admirate bunuri culturale care i-au aparținut omului politic Mihail Kogălniceanu, dar și fiicei sale, Maria Hermeziu. De asemenea, sunt etalate obiecte de patrimoniu care au fost întrebuințate de Doamna Elena Cuza, dar și altele care s-au aflat în posesia unor mari familii de boieri, precum Burada, Ghica, Krupenski, Mavrogheni, Moruzi.
Dedicată aspectelor de viață cotidiană din trecut, expoziția a fost realizată în colaborare cu mai multe instituții muzeale: Muzeul de Istorie a Moldovei Iași, Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu”, Muzeul Unirii, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” – Filiala Bacău și Muzeul de Etnografie Piatra-Neamț. Adresăm calde mulțumiri tuturor colaboratorilor noștri.
Vernisajul expoziției va avea loc în data de 18 mai 2022, ora 12:00, la Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu-Neamț.

Curator al expoziției,
Muzeograf Renata-Gabriela Buzău