Noul site CMNN

Vă invităm să accesați noul site al Complexului Muzeal Național Neamț

Expoziție personală – Mihai Olteanu (MAR, 14 mai, ora 16.00)

Sâmbătă, 14 mai 2022, ora 16, Muzeul de Artă din Roman, vă invită la o nouă întâlnire cu universul pictural al artistului romașcan Mihai Olteanu. O expoziție eveniment, o expoziție aniversară, ”punctată” coloristic într-o notă personală a penelului oltenian. Ne reîntâlnim cu opera picturală, mereu proaspătă, mereu seducătoare, strălucitoare și vibrantă, la cea de-a 16 expoziție personală a artistului. Născut în anul 1962, la Rediu, județul Neamț, absolvent al Liceului de Artă din Bacău, unde i-a avut ca profesori pe Gheorghe Velea și Petru Pinca, pictor, grafician, ilustrator și sculptor, Mihai Olteanu expune acum 180 de lucrări, pictură și grafică, cu teme diverse: peisaje, portrete, flori, compoziții.
Mihai Olteanu se afirmă printr-o operă generoasă, printr-un limbaj plastic aparte, al echilibrului și armoniei, al perfecționării luminii și culorii, reușind să transmită privitorului sensibilitate și emoție. Artistul romașcan și-a cucerit un public numeros, oferind vizualului orchestrări cromatice de mare rafinament, compoziții unitare, portrete care surprind esența spirituală sau psihologică a personajelor, dezvăluind un artist sensibil și plin de dăruire, un spirit meditativ și un etern îndrăgostit de natură și om. Colorist prin excelență, reușește să redea pânzei intensități cromatice de mare finețe, poetice și contemplative, devenind adevărate mărturii ale trăirilor sufletești proprii artistului. Cele 180 de lucrări din expoziția prezentă, sunt o adevărată provocare atât pentru artist cât și pentru publicul apreciator, atât prin numărul de lucrări expuse cât și prin diversitatea temelor și a tehnicilor. De la grațioase înfloriri primăvăratice, la toamne aurii, până la ierni senine sau învolburate, artistul ne poartă într-o pesagistică complexă, în tonuri de griuri sau marouri echilibrate, de verde crud sau smarald, de galben auriu și solar, toate într-o armonie evocatoare de timpuri și anotimpuri, creând o atmosferă vibrantă a purității și vitalității naturii. O natură bogată și singulară, în același timp, dezvăluind-o într-un dialog cu umanul, oferindu-ne un prim plan al mărturiilor trecerii și conviețuirii, integrării într-o natură învăluitoare care tronează primordial și princiar. De la citadine care ne poartă în spații care cuceresc prin arhitecturi de ”viță-veche”, ”nobiliare”, care încă mai îmbogățesc orașe și orășele, la străzi ascunse privirilor, la mahalale, ne transpun în timpuri de un intens respiro nostalgic, devenind adevărate ”povestiri” ale trecerilor și creațiilor de la răscruci de timpuri, o întâlnire a vechiului cu noul, în aceeași dualitate primordială cu natura. În peisajele sale, citadine sau rurale, se observă, poate, cel mai bine, lirismul, acea intensitate aproape dramatică, nostalgică, de emoționantă evocare a naturii, transmițând în cel mai sensibil mod cu putință, cu o intensă notă de intimitate, prin tușe sigure, care se impun prin simplitate și finețe, printr-o sinteză cromatică aparte, rafinată, emoția legăturii cu natura, a dragostei pentru frumos și viață.
Mihai Olteanu oferă adevărate regaluri florale, în care lumina și culoare desăvârșesc, prin interpretări expresive, stălucitoare și gingașe, în același timp, un spațiu vibrant, prin care florile sunt adevărate ode ale bucuriei, încântării și frumuseții. Floralul lui Mihai Olteanu surprinde printr-o cromatică vie, intensă, revelatoare, într-o pensulație dinamică și sensibilă. De la roșul pasional la galbenul solar, pe câmpuri sau în grădini, prin păduri sau prin ce alte colțuri rătăcite, în vase sau vaze, pe pervazuri, flori de primăvară, de vară, de toamnă sau ”prinse” sub prima zăpadă, se revarsă în colorituri pline de grație și gingăție, în dialoguri scânteietoare, vesele, ce surâd printr-o prospețime inspirată, dăruindu-le cu o emoție învăluitoare.
Poposim în calme oaze ale divinului în bisericuțe liniștite, de lemn, uitate de timp, înălțătoare prin simplitatea lor, martore tăcute ale trecerilor pe pământ, la întretăieri de drumuri, pășim spășiți pe sub bolte cerești, pentru a ne odihnim în pervazuri vesele, înflorite de-ale mănăstirilor, spre a ne înălța privirile spre suple dar trainice turnuri de biserici, învăluindu-ne într-o atmosferă de profundă spiritualitate.
Galeria de portrete, în grafică, pastel, tehnici mixte ne atrage prin finețe și grație, prin surprinderea emoțiilor și trăirilor profunde, în tonuri calde, sensibil vibrate, echilibrate. Diversă și complexă, arta portretului la Mihai Olteanu ne cucerește definitiv prin suplețe și expresivitate, prin dramatismul sau eleganța surprinderii stărilor sufletești ale personajelor. De la tinere înnobilate de pasionalul roșu, la grația balerinelor, de la chipuri senine, pure, în scânteieri de voioșie, la personaje rafinate în atmosfere de epocă, la chipuri de bătrâni ce se remarcă prin dramatismul expresiei pline de suferinți și încercări, la ochi duioși și blânzi de înțelepți. O surprindere profundă a psihologiei fiecărui personaj în parte care ne poartă dincolo de chipuri și priviri .
Expoziții: Muzeul de Artă Roman (1985, 1987, 2016, 2018, 2020.), Galeriile de Artă „Alfa” din Piatra Neamţ (1989), Seminarul Franciscan Roman (2005), Pașcani (2016) Galeria Regală Sinaia(2015). Participă la Anualele de pictură, grafică şi sculptură de la Muzeul de Artă Roman (1981–1989, 2005, 2006, 2009 -2021); Saloanele de primăvară organizate de Muzeul de Artă din Roman (2013-2021), Anualele de la Galeriile de Artă Bacău (1982–1984); Salonul Artelor de la Casa Armatei Bucureşti (1984); Salonul Artelor la Galeriile Venus din Bucureşti (1988); Salonul de Primăvară, Piatra Neamţ (1998); Expoziţie de pictură, grafică şi sculptură a Asociaţiei „Aurel Băeşu”, Teatrul „Bacovia” din Bacău (1990); Anualele de pictură, grafică şi sculptură ale Cenaclului Pro-Arte, Muzeul de Artă Roman (1991–2004); Expoziţia omagială Roman 600, Muzeul de Artă Roman; Anuala de pictură, grafică şi sculptură, Muzeul de Artă Vaslui (1993); Expoziţie de pictură, grafică şi sculptură a Cenaclului Pro-Arte, Galeriile de Artă „Lascăr Vorel”, Piatra Neamţ (1996); Salonul de Primăvară, Muzeul de Artă Roman (1999); Expoziţie de pictură, grafică şi sculptură Plasticieni romaşcani, Galeriile de Artă „Lascăr Vorel”, Piatra Neamţ (2005),Centrul cultural Spiritual Văratec (2017), Expoziția Internațională de Pictură de la Sebeș (2017), București (2018). Salonul internațional de pictură Bârlad (2019), Mihai Olteanu & Liviu Hâncu la casa de Cultură ”George Tutoveanu”, Mihai Olteanu&Antonio Romeo Pălie –Bârlad; Casa de Cultură ”George Tutoveanu”, Salonul Internațional de Arte Vizuale ”Interferențe”- Galeriile de Artă ”Ștefan Luchian ” Botoșani (2019). ”Roman 630”- Muzeul de Artă Roman -2022. A participat la tabere de creaţie în Craiova, Curtea de Argeș, Cavnic, Păltinoasa Suceava, Plopeni Prahova, Corfu Grecia.
Mihai Olteanu are numeroase lucrări în colecţii particulare din: Roman, Piatra Neamţ, Bacău, București,Timişoara, Galaţi, Cluj, Iaşi, în colecţii particulare din: Canada, S.U.A., Belgia, Suedia, Irak, Franţa, Germania, Grecia, Israel, Spania. A realizat ilustraţii de carte şi grafică computerizată în publicaţii S.F., cărţi pentru copii şi monografii.

Curator Mihaela Ciobanu